Brčko: Optužnica protiv državnog službenika

0
3

downloadBrčko – Tužilaštvo u Brčkom do kraja sedmice informisaće Vladu distrikta o optužnici protiv državnog službenika J.M. zbog zloupotrebe službenog položaja da bi nadležni organ mogao zatražiti privremeno udaljavanje optužene iz službe.

Sekretar Tužilaštva Samir Beganović rekao je da ova pravosudna institucija nije obavijestila Odjeljenje za stručne i administrativne poslove u Vladi distriktra o podizanju i potvrđivanju optužnice protiv J.M. jer je postupajući tužilac otišao na godišnji odmor.

“Tužilaštvo će do kraja sedmice dostaviti informaciju nadležnom organu unutar javne uprave distrikta o tome protiv kog službenika i za koje krivično djelo je podiglo optužnicu da bi mogao postupiti u skladu sa svojim nadležnostima”, naveo je Beganović.

On je podsjetio da je dosadašnja praksa bila da postupajući tužioci bez odgađanja informišu nadležni organ uprave o okolnostima bitnim za ostvarivanje prava, obaveza i odgovornosti iz radnog odnosa službenika u organima uprave distrikta.

Beganović napominje da od Tužilaštva nije tražena informacija o ovom slučaju, iako je javnost obaviještena o tom predmetu odmah po potvrđivanju optužnice.

Prema važećem Zakonu o državnoj službi u upravi distrikta, službenik će obavezno biti udaljen iz službe “ako je protiv njega donesena naredba o provođenju istrage za krivično djelo, počinjeno pri vršenju službene dužnosti ili druge odgovorne dužnosti”.

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv bivšeg visokopozicioniranog zvaničnika Vlade Brčko distrikta N.S. i službenice u Vladi J.M,  tereteći ih za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja od 2009. do 2012. godine.

Optužene terete da su kao službena lica u rješavanju upravnih predmeta nanijeli štetu licu, čiji su inicijali A.Z. tako što mu nisu omogućili da se zaposli, iako mu je to bilo ostvarivo na osnovu pravosnažne presude.

(kontaktradio)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime