Brčko: Na pomolu rješenje krize vlasti

0
7

brcko-kriza-vlasti

Brčko – I dok je Skupština Distrikta i dalje u blokadi, Vlada je počela sa radom. Na dnevnom redu su samo ona pitanja oko kojih nema sporova. Tako će raditi do daljnjeg, dok Skupština ne počne sa radom, poručuje brčanski gradonačelnik Anto Domić.

“Ova politička kriza, ona je evidentna, ona je stvorena na način da bi se ukočilo nastojanje Vlade da razriješi mnoga važna pitanja”, tvrdi Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Potpredsjednik Skupštine Adem Ribić kaže da za sada nece biti smjene vlasti. Poslanici parlamentarne većine su uspjeli da se dogovore da devetog septembra svi prisustvuju sjednici i glasaju o rezoluciji o Srebrenici, zbog koje je kriza i nastupila.

“Obećanja su data od jednih, drugih i trećih da će se naći kompromis i da će glasati o toj tački dnevnog reda. Kakav će rezultat glasanja biti sasvim je svejedno”, rekao je Adem Ribić, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Za srpske poslanike i članove Vlade, rezolucija o Srebrenici je neprihvatljiva. Da li će zaista prisustvovati glasanju, nisu se izjasnili. Zato su optimistični da će kriza uskoro biti prevaziđena.

“Važno je da definitivno prihvatimo da postoje određena pitanja oko kojih ne možemo da se složimo. I koja je svrha, onda, stavljanja na dnevni red takvih pitanja osim da se izazovu nekakve blokade. Ja ne vjerujem da je bilo kome u vladajućoj većini u interesu da postoji blokada. To bi mogao da možda bude interes opozicije”, sumnjičav je Siniša Milić, član vlade iz SNSD-a.

Rezolucija o Srebrenici na dnevni red je dospjela na prijedlog opozicionog SDP-a. Smatraju da njihov prijedlog nije uzrok krize već lični politički interesi predstavnika parlamentarne većine.

“Krizu su proizveli članovi parlamentarne većine, a nikako opozicioni članovi brčanskog parlamenta i tu krizu oni teba da riješe između sebe. Krizu je proizvela skupštinska većina i ona u svojim redovima treba da nađe krivca za to”, kazao je Suad Burić, poslanik SDP-a u Skupštini Brčko distrikta.

Osim Rezolucije o Srebrenici, sporno je bilo i pitanje o izgradnji džamije u centru grada. Dogovoreno je da regulacioni planovi i dalje ostanu u ladicama, jer, kako sazanjemo, srpski predstavnici u vlasti nisu spremni da razgovaraju o tome do kraja mandata.

(atvbl.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime