Brčko: Kazna za prosjačenje 500 KM

0
9

Brčko – Imajući u vidu da su, nastupanjem ljetne sezone, na ulicama Brčko distrikta BiH prisutne protivpravne radnje prosjačenja, kojima se uznemiruju građana, policija će u narednom periodu provoditi pojačane represivne mjere i radnje na suzbijanju ove društveno-patološke pojave.

Ove radnje će se preduzimati u saradnji sa Tužilaštvom Brčko distrikta BiH, Centrom za socijalni rad i nevladinim organizacijama.

“Analize ukazuju da se određena lica profesionalno bave ovom društveno-neprihvatljivom djelatnošću, te da u vidu radne eksploatacije iskorištavaju maloljetnike, duševno ili tjelesno bolesna lica, kao i da čine i određena krivična djela. Primjetno je i to da se jedan broj lica, kroz radnu eksploataciju, vozilima dovozi na područje Brčko distrikta BiH, kako bi činila ovakve vrste prekršaja”, saopšteno je iz policije Brčko distrikta.

Zakon o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH propisuje da će lice koje prosjači na javnom mjestu biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM. Takođe, zakon propisuje i kaznu za lice koje navodi na prosjačenje maloljetno lice, duševno ili tjelesno bolesno lice, odnosno lice zaostalog duševnog i tjelesnog razvoja će biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1.000 KM.

“S tim u vezi, policija Brčko distrikta, će u narednom periodu intenzivirati postupanja i u skladu sa zakonskim odredbama aktivno sankcionisati sva lica koja čine ove vrste prekršaja, kao i preduzimati radnje na prikupljanju dokaza na otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela ‘trgovine ljudima’ i ‘zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika’ sa aspektom na prosjačenje”, dodaje se u saopštenju policije.

Izvor: Pressrs.ba

(rtvbn.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime