Brčko: Izborni proces može biti doveden u pitanje

0
49

045232Brčko – Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić izjavio je danas u Brčkom da povjeravanje nadležnosti implementacije Zakona o sukobu interesa distrikta lokalnoj izbornoj komisiji može dovesti u pitanje provođenje Izbornog zakona BiH, odnosno izbornog procesa u tehničkom smislu.

Šantić je nakon sastanka u Brčkom sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, te članovima Izborne komisije Brčko distrikta objasnio da su na ovaj način delegirane nadležnosti mimo Izbornog zakona BiH, čime se pojavila mogućnost da Izborna komisija Brčko distrikta kao organ u izbornom procesu provodi odredbe još jednog zakona.

“Tako sa tehničkog aspekta, izborni proces može biti doveden u pitanje. Što se pravnog aspekta tiče, nadležnost jednoj opštinskoj izbornoj komisiji mogu samo utvrđivati CIK BiH u skladu sa zakonskim propisima ili Parlamentarna skupština BiH kroz izmjenu ili dopunu Izbornog zakona BiH”, pojasnio je Šantić.

On je dodao da je zbog ovakve “anomalije” i upriličen današnji sastanak u Brčkom, kako bi se pronašla bolja rješenja.

“Mislim da treba formirati jednu komisiju, a to će možda najbolje ocijeniti Skupština Brčko distrikta, jer se zaista radi o složenim poslovima, gdje morate imati istražioce i cijeli tim koji će ići na teren, da se kompletno utvrdi postojanje sukoba interesa, kako bi se mogla primijeniti sankcija”, rekao je Šantić.

Predsjednik Skupštine distrikta Brčko Đorđa Kojić rekao je novinarima da će parlament hitno ići u izmjene Zakona o sukobima interesa Brčko distrikta, nakon što se uvidjela manjkavost ovog zakonskog akta.

(rtrs.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime