Bratunac: U petak 11.decembta 2015.godine izložba slika Huseina Nalića

0
0

Ramiz Salkic sastanak sa CRS

Bratunac – Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS razgovarao je u subotu 21. novembra 2015. godine u Bratuncu sa predstavnicima organizacije CRS Catholic Relief Service.

Kako je rečeno na ovom sastanku, u saradnji sa USAID-om organizacija CRS trenutno provodi projekat Pro-budućnost, u okviru kojeg će u Bratuncu biti posthumno organizirana izložba slika Huseina Nalića, jednog od najznačajnijih slikara Podrinja u prošlom stoljeću. Predstavnici CRS i akademski slikar Zekerijah Nalić, sin Huseina Nalića, informisali su potpredsjednika Salkića da će izložba biti otvorena 11. decembra 2015. U 18.00 sati jednom bratunačkom kafeu, a da će na njenom otvorenju prisustvovati brojni autoriteti iz cijele Bosne i Hercegovine. Projekat bi u konačnici trebao rezultirati otvaranjem umjetničkog kafea u Bratuncu, te pokretanjem međunarodne likovne kolonije koja bi nosila ime Husein Nalić.

husein nalic

Projekat Pro-budućnost provodi se u vremenskom periodu od četiri godine u 30 općina širom Bosne i Hercegovine. Finansijska sredstva osigurao je USAID a implementaciju projekta provodi CRS. Cilj je da se prepozna šta građani žele uraditi kako bi ojačali međusobne veze te pojačali stepen međusobnog povjerenja. Kroz izložbu slika Huseina Nalića bit će skrenuta pažnja na vrijednosti koje su bile prisutne tokom cijelog slikarevog života – u radu s mladima, u odgoju mladih, u promociji ljepota srebreničkog i bratunačkog kraja, kao i cijele regije. Podršku realizaciji ovoga projekta pružit će i potpredsjednik Ramiz Salkić. On je iskazao uvjerenje da će ova organizacija nastaviti realizirati projekte ekonomskog osnaživanja povratnika na ovome području, naglasivši da je spreman u svakom trenutku pružiti podršku takvim projektima.

-Dvadeset godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu, kompletnu energiju moramo usmjeriti na ekonomsko osnaživanje građana. Povratnici su još uvijek u najtežoj situaciji i njima treba pružiti brzu i efikasnu podršku, kako se ne bi desilo da oni ponovo napuste svoje domove. Nažalost, zbog loših ekonomskih prilika iz Podrinja odlaze mladi, tako da sam uvjeren da moramo raditi mnogo kako bismo ovdje sačuvali ljude, a projekti poput onih koje provodi CRS doprinose tome, da ljudi ovdje radom osiguraju svoju egzistenciju, da se uvažavaju i ne osjećaju superiornim ili marginaliziranim, već kao vrijedni i ravnopravni članovi zajednice, kazao je potpredsjednik Salkić.

Tom prilikom iskazao je zahvalnost za podršku koju je ova organzacija pružila povratnicima u cijeloj Bosni i Hercegovini u obnovi porodičnih domaćinstava, te osiguravanju ekonomske dimenzije povratka, prije svega kroz zapošljavanja i osiguravanje sitnih porodičnih biznisa.

(IstočnaBosna.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime