Bratunac: Klanjana dženaza i obavljen ukop za 13 žrtava zločina

0
2

Bratunac: Klanjana dženaza i obavljen ukop za 13 žrtava zločina

Bratunac – U Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, dana je klanjana deseta kolektivna dežnaza i obavljen ukop za šest identificiranih i sedam neidentifikovanih žrtava zločina. Pored velikog broja preživjelih porodica, prijatelja i komšija dženazi su prisustvovali predstavnici oba bh. entiteta, načelnik Općine Bratunac Nedeljko Malđenović, predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija u našoj zemlji.
Dva maloljetnika

Podne namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a dženazu izaslanik reisu-l-uleme Zijad ef. Ljevaković.

Najmlađa žrtva, koja je danas ukopana u Veljacima je Hasmir (Hamida) Salihović, ubijen u 17. godini. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u spaljenoj kući u Skelanima kod Srebrenice zajedno s tijelom, godinu starijeg Nermina (Idriz) Smajlović. Njihova identifikacija obavljena je na temelju klasične metode prepoznavanja.

Najstarija žrtva je Fatima (Ahme) Osmanović (1902), čije su kosti pronađene na lokalitetu Glogova kod Bratunca, gdje i posmrtni ostaci Nurifa (Mehmed) Rizvić (65). Posmrtni ostaci Muške (Hakije) Lemeš (48) pronađeni su u Knezovima kod Srebrenice, a Mirfeta (mehmed) (1972) u Voljevici kod bratunca.

– Pored ovih identificiranih žrtava ukopano je i sedam neidentifikovanih tijela pod oznakom ekshumacija i obdukcija, pronađenih u masovnim i pojedinačnim grobnicama Redžići, Bljećeva i Suha kod Bratunca. Sa ovih posmrtnih ostataka uzet je koštani uzorak za DNK analizu, a ukoliko dođe do DNK podudaranja bit će obaviještene njihove porodice.

Zatrte porodice

– Žalost i tuga je veća zbog toga što smo danas na mezarju Veljaci ukopali šest osoba sa oznakom NN. Naše sugrađane, nažalost, nije imao ko identificirati. Inače, na području Bratunca zatrto je 11 kompletnih porodica i njihova tijela neće imati ko identificirati – istakla je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja“ Bratunac sa sjedištem u Bratuncu

Predsjednik Udruženja logoraša općine Bratunac Sakib Ahmetović, kaže da moramo vjerovati da će pravda biti zadovoljena s obzirom na činjenicu da ratni zločini ne zastarjevaju. Međutim, iskustvo iz protekle 24 godine govori suprotno.

Tokom agresije na BiH, u Bratuncu je u maju 1992. godine ubijeno 603 bošnjačka civila, a do sada je u Veljacima ukopane 296 žrtava među kojima su 52 žene i 91 dijete. Na ovoj općini traga se za još oko 3.000 nestalih žrtava zločina.

Za ubistva bratunačkih civila do sada su odgovarali Miroslav Deronjić i Najdan Mlađenović, koga je Sud BiH osudio na 3.5 godine zatvora i to za paljevinu kuća, a ne i za ubistva civila. Mnogi bratunački zločinci slobodno žive u ovom gradu i u Srbiji. Preživjele bratunačke Bošnjake zabrinjava pasivnost međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija u pogledu procesuiranja odgovornih za monstruozne zločine.

(Vijesti.ba / Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime