Branković optužen za nesavjestan rad

0
45

slikac (1)Sarajevo –  Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Nedžada Brankovića, bivšeg premijera FBiH, Namika Bušatlića, bivšeg direktora “Energopetrola” Sarajevo, te sedam članova Komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju “Energopetrola” zbog nezakonitosti kod dokapitalizacije ove sarajevske naftne kompanije.

Branković je optužen za nesavjestan rad u službi, Bušatlić za zaključenje štetnog ugovora kao direktni izvršilac, a predsjednica i članovi Komisije (Kasema Ćatović, te Mirko Puljić, Sead Kreso, Ahmed Žilić, Anka Šešlija, Alma Haseta i Safet Proho) optuženi su za zaključenje štetnog ugovora kao pomagači.

Prema optužnici Tužilaštva KS, ovim krivičnim djelima je načinjena šteta po FBiH i “Energopetrol” od 32 miliona KM.

Ugovor o dokapitalizaciji “Energopetrola” sklopljen je 2006. s konzorcijem INA-MOL, koji je trebalo da uloži 150 miliona KM u “Energopetrol”, a to je učinio tako što je firmi dao kredit u tom iznosu. Ugovor su potpisali tadašnji premijer FbiH rahmetli Ahmet Hadžipašić, Bušatlić, te predstavnici konzorcija, koji je nakon dokapitalizacije postao većinski vlasnik firme.

Branković je optužen da je kao premijer kasnije propustio pokrenuti inicijativu za angažovanje revizorske kuće, koja je trebalo da sačini završni nalaz o ulaganju, pa Vlada nije pravovremeno mogla aktivirati bankovne garancije konzorcija. Branković je u petak ponovio da je u vrijeme sklapanja ugovora bio ministar prometa i komunikacija pa nije imao resornu nadležnost.

“Može se reći da se ovdje nije radilo o dokapitalizaciji društva, što podrazumijeva sanaciju unošenjem živog kapitala od strane ponuđača, nego o finansijskom lizingu”, navedeno je u optužnici i istaknuto da su članovi Komisije, na čijem čelu je bila Ćatovićeva, znali da činjenjem ustupaka konzorciju čine štetu “Energopetrolu”, te da su ipak uredno naplatili svoje usluge za rad u Komisiji, a neki su nagrađivani i na druge načine.

“Pred Vladom su iznošeni podaci o dugu ‘Energopetrola’ od 17 miliona KM, a što nije bilo prikazano u poslovnim knjigama, te se stvarala atmosfera da su članovi Komisije prinuđeni da prave ustupke konzorciju kako bi zadržali najboljeg ponuđača. Postavlja se pitanje kako za dugove nisu znali Safet Proho i Komisija kad je Proho bio vanjski revizor ‘Energopetrola'”, piše u optužnici.

Prohin advokat Asim Crnalić rekao je da će dokazati da njegov branjenik nije nanio štetu firmi i istakao da Tužilaštvo “brka dokapitalizaciju i privatizaciju”.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime