BPK Goražde: Premijerska pozicija SDA-u, predsjedavajući Skupštine iz DF-a?

0
12

Pretpostavlja se da bi vlast mogli činiti SDA, SBB, A-SDA, uključujući zastupnika koji je napustio Nezavisni blok, te DF, NBL i SBiH. Uvjet koji ove stranke postavljaju SDA-u, ne osporavajući joj lidersku ulogu, je da iz koalicije bude isključena Liberalna stranka, koja je za većinu njih nepoželjan partner

Deset zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde potpisalo je zahtjev kojim od predsjedavajuće u prošlom sazivu Aide Obuće traže da sutra zakaže nastavak sjednice na kojoj bi se završilo konstituisanje Skupštine i izabralo rukovodstvo čime bi se definisala nova skupštinska većina i otvorio put za razgovore o raspodjeli resora i imenovanje Vlade. Predsjedavajuća Obuća, kako saznajemo, obavijestila ih je da nisu stečeni uvjeti za zakazivanje sjednice jer nije dobila akte o konstituisanju klubova naroda kao ni prijedloge za novo rukovodstvo Skupštine.

U Skupštini BPK Goražde participira ukupno 11 stranaka sa 25 zastupnika, a dva pokušaja okupljanja većine pokazala su se neuspješnim.

Prvi koalicioni sporazum u decembru prošle godine potpisalo je sedam stranaka: SDP, NBL, DF, Naša stranka, Goraždanska priča, A-SDA i SBB, a govorilo se da će novi kantonalni premijer biti SDP-ov Emir Frašto. Međutim, projekat “građanskog bloka” je propao, a uslijedio je odgovor iz SDA, koja je u januaru načelno postigla dogovor sa zastupnicima Liberalne stranke, Stranke za BiH i dvojicom zastupnika, Denisom Kulovićem i Sejadom Tatarinom, koji su izabrani u Skupštinu kao kandidati SBB-a, odnosno Goraždanske priče.

U oba slučaja radilo je o tijesnoj većini od 13 ruku, što nije bilo dovoljno za ozbiljan nastavak rada na formiranju vlasti. Izvjesno je da će se morati pronaći neko novo rješenje, a ako je suditi prema dešavanjima na vanrednoj sjednici Skupštine, kada su kandidate SDA i SBiH za Dom naroda Federalnog parlamenta podržali zastupnici Građanskog bloka, “treća sreća” bit će miks prethodna dva dogovora. Kako saznajemo, određeni razgovori već su održani, ali ništa nije konkretizirano.

Pretpostavlja se da bi vlast mogli činiti SDA, SBB, A-SDA, uključujući zastupnika koji je napustio Nezavisni blok, te DF, NBL i SBiH. Uvjet koji ove stranke postavljaju SDA-u, ne osporavajući joj lidersku ulogu, je da iz koalicije bude isključena Liberalna stranka, koja je za većinu njih nepoželjan partner.

Ako do konačnog dogovora dođe, onda će pozicija predsjedavajućeg Skupštine biti dodijeljena Demokratskoj fronti, navjerovatnije Editi Velić, a SDA će dobiti mjesto premijera. U rukovodstvo Skupštine u tom slučaju bit će izabrani i Edim Fejzić iz Goraždanske priče, kao hrvatski predstavnik, te Daliborka Milović iz Liberalne stranke, kao srpski.

Saznajemo da su SDP i Naša stranka spremni podržati formiranje klubova naroda kako bi se omogućio izbor rukovodstva, ali neće biti dio vlasti.

Izvor: FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime