BPK Goražde čeka grant FBiH: Za deset mjeseci nije doznačena niti jedna KM

0
21

BPK Goražde čeka grant FBiH: Za deset mjeseci nije doznačena niti jedna KM

Goražde – Naime, budžet za 2016. godinu usvojen u iznosu od 41,9 miliona uvećan je na 42, 4 miliona po osnovu sredstava koja su doznačena najvećim dijelom kroz projekte energetske efikasnosti i putne infrastrukture.

Prihodi za proteklih deset mjeseci su ostvareni u iznosu od 25.233.000 KM i manji su za 26 posto u odnosu na planirane prihode. Kantonalni ministar finansija Nudžeim Džihanić ističe da je do smanjenja prihodovne strane u budžetu došlo zbog Uputstva o raspodjeli javnih prihoda federalne ministrice finansija od 1.1.2016. godine, na osnovu kojeg su prihodi od indirektnih poreza umanjeni u iznosu od 2,6 miliona KM te zbog nedoznačavanja planiranih grant sredstava iz budžeta Federacije BiH.

Za deset mjeseci nijedna KM nije doznačena sa viših nivoa vlasti, kaže Džihanić.

Kanton uprkos teškoćama uspijeva redovno ispuniti osnovne obaveze po zakonu o izvršenju budžeta, izmireno je i dosta onih iz 2015. godine, a dio će biti uskoro kandidovan kroz programe ministarstava. Kasne, međutim, transferi općinama u sastavu BPK Goražde.

Redovno izmirujemo plaće i naknade zaposlenicima, socijalna davanja, u određenim mjerama i što je neophodno, izmirujemo davanja za boračku populaciju. Imamo problema s transferima nižim nivoima vlasti. Tu imamo smanjenu doznaku sredstava, jer mi zavisimo od sredstava koja očekujemo od Federacije, tako da imamo tešku situaciju i u budžetima sve tri lokalne zajednice u sastavu BPK-a, kaže Džihanić.

Kantonalno ministarstvo ima problem i sa donošenjem rebalansa budžeta jer se ne zna u kojem iznosu će biti doznačen grant Federacije. Džihanić podsjeća da je Federalna vlada donijela odluku kojom se sredstva od 16 miliona dijele na dva dijela, devet miliona će biti raspoređeno po kantonima, a sedam miliona nerazvijenim općinama.

Odluke o raspodjeli tih devet i sedam miliona trebaju se naći zajedno na vladi i mi očekujemo da će odluka biti urađena u ovom mjesecu i da bi do kraja mjeseca moglo doći do njene realizacije, kaže Džihanić.

Projekcije budžeta za 2017. godinu od 54 miliona prema dosad postavljenim zahtjevima korisnika su, prema svemu sudeći, daleko od realnosti. To potvrđuje analiza ministarstva prema kojoj će izvorni prihodi BPK do kraja godine biti oko 30 miliona, a kada se tome doda i činjenica da grant sredstva nisu u budžetu, niti u dokumentu okvirnog budžeta federacije, 2017. godina bi za BPK Goražde mogla biti veoma teška.

Znamo da u Federalnom budžetu nisu planirana grant sredstva koja su u ovoj godini predviđena u iznosu od 16 miliona. Znači, sve su to neke pretpostavke koje moramo imati kako bismo imali realan iznos budžeta koji možemo podnijeti u 2017. godini, pojašnjava ministar finansija Džihanić.

(bos.petrovac.ba/klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime