Bosno i Hercegovino, ti ne brineš o Abu Hamzi!

0
10

1465325_10201833040365972_1244672104_nPisati o Abu Hamzi je teško, bolno pa nekad u čovjeku izaziva snažan osjećaj ljutnje prema sistemu, prema državi u kojoj živimo, prema političarima koji nam kreiraju politički ambijent.

Piše: Armin Čusto dipl. iur.

Najviši pravni akt u državi je Ustav, i svi ostali propisi moraju biti u skladu sa Ustavom. Osnovna svrha Ustava jeste određivanje uređenja države i shodno tome zaštita ljudskih prava svih građana koji žive u državi, i kako takav Ustav ne može ostvarivati svoj cilj ako se njime ne štite ljudska prava. Država ne može postojati ako ne štiti ljudska prava, jer su ljudska prava iznad svega, a pravo na život, pravo na slobodno kreteanje, pravo na brak i zasnivanje porodice, pravo na nedržanje u ropstvu ili potčinjenosti su res iudicata (konačna stvar) čije se uživanje ne smije ograničiti.

Pitam se sada pa kakva smo mi to država, da li mi imamo Ustav, da li se njim štite ljudska prava, da li Bosna i Hercegovina poštuje Evropsku kovenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih  sloboda koja je iznad Ustava BiH koja u članu 5. normira: “Svako ima pravo na slobodu i sigurnost ličnosti. Niko ne smije biti lišen slobode izuzev u skladu sa zakonom propisanim postupkom (ako postoje dokazi da je osoba počinila krivično djelo, ako postoje dokazi da osoba ugrožava suverenitet, intergritet države…)

Bosno i Hercegovino, ti ne brineš o svojim građanima. Bosno i Hercegovino ti držiš pet godina Abu Hamzu u imigracionom centru.  Da li imigracioni centar ima možda karakter zatvora, da li je Abu Hamzi izrečena  neka presuda zbog čega je on još uvijek zatvoren u imigracionom centru.

Bosno i Hercegovino i političari koji nam kreirate sistem pet godina, držite Abu Hamzu u ropskom statusu, pet godina advokatima Abu Hamze ne date da pristupe obavještajnim podacima, pet godina skrivaš potrebne informacije o Abu Hamzi.

Bosno i Hercegovino pet godina odbijaš žalbe advokata Abu Hamze, pet godina se iživljavaš nad Abu Hamzom

Zašto?

Abu Hamzu ste pritvorili iz razloga da predstavlja opsanost po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. U svom607_20120207123834_v195058p0 određenju nacionalna sigurnost bi predstavljala fizički opstanak države kroz zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, političku samostalnost sa svim državnim atributima na zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda i drugih vrijednosti građana, te ostalih vrijednosti društva pred vanjskim i unutarnjim ugrožavanjem (prof. dr. Radovan Vukadinović).

Razumio bih da Bosno i Hercegovino držiš pet godina Abu Hamzu da je učinio krivično djelo i time udario u temelje Bosne i Hercegovine, da je isti ugrozio građane Bosne i Hercegovine, da je isti djelovao u cilju ugrožavanja i negiranja suvereniteta, samostalnosti Bosne i Hercegovine.

Bosno i Hercegovino, političari, predstavnici sudske vlasti, Abu Hamzi ste stavili da ugrožava nacionalnu sigurnost, pa podignite više tu optužnicu ako imate dokaze, ali DRŽAVO  ti nemaš niti jedan argumenat za bilo kakvu optužnicu.

Bosno i Hercegovino,  nije Abu Hamza prijetnja po nacionalnu sigurnost, sama si ti sebi DRŽAVO  prijetnja, jer ne vidiš šta ti određene grupe građana rade naočigled cjelokupne javnosti Bosne i Hercegovine.

U Višegradu, Bratuncu, Srebrenici, Kalinoviku četnički-ravnogorski pokret  se redovno okupljja , prave projekat  kada i kako razbiti Bosnu i Hercegovinu, otvoreno pozivaju na napade na državu Bosnu i Hercegovinu, otvoreno pozivaju na nova klanja, ubijanja, silovanja…

Povratnici u RS svaki dan dobivaju prijetnje, svaki dan proživljavaju napade od strane četničkog-ravnogorskog pokreta.

Bosno i Hercegovino jesi li  ikada pokušala riješiti problem koji se zove četnički-ravnogorski pokret jer su oni opasnost po nacionalnu sigurnost.

 (Bosna PRESS)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime