Bosno i Hercegovino, mi jedno bez drugog ne možemo!

1
29

unnamed (1)Moja jedina domovina, Bosna i Hercegovina, 25. novembra obilježava važan historijski datum, Dan državnosti. Tog dana 1943. godine je u Mrkonjić Gradu na osnivačkoj skupštini izabrano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) – najviše političko predstavništvo NOP-a Bosne i Hercegovine i najviši organ narodne vlasti u Bosni i Hercegovini.

ZAVNOBiH i njegova djelatnost od 1943. do aprila 1945. je najznačajniji događaj u historiji Bosne i Hercegovine. Svojom Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima Bosne i Hercegovine u noći 25./26. novembra 1943. ZAVNOBiH je poslije 480 godina obnovio državnost Bosne i Hercegovine, potvrdio njen historijsko-politički i državno-pravni individualitet i formirao federalnu Bosnu i Hercegovinu (praktično državu), što je najznačajnija tekovina antifašističkog rata.

Te noći je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa, usvojilo Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Od tada pa sve do danas u Bosni i Hercegovini postoje snage koje ovaj datum ne doživljavaju kao Dan državnosti svoje jedine domovine. Jedni to rade iz svojih uskih političkih interesa, dok drugi uopće nemaju pojma zbog čega 25. novembar ne proslavljaju kao dan svoje države. Koliko god se oni trudili, druge, odnosno, rezervne države nemaju niti će je ikada imati. To je istina s kojom će se kad-tad ove ili buduće generacije morati suočiti.

Tog 25. novembra 1943. skoro 250 delegata iz svih krajeva BiH ostalo je budno do četiri sata ujutro da bi donijeli odluke koje će njihovim potomcima omogućiti da imaju svoju državu. I evo, 70 godina nakon toga, Bosna i Hercegovina i njen narod žive. Mi jedni bez drugog ne možemo niti ćemo ikada moći!

A vi koji ne želite da Bosna i Hercegovina bude vaša država, a u njoj živite, onda idite iz nje ako imate gdje! Ali s obzirom da nemate gdje, pomirite se napokon s velikom istinom! BOSNA I HERCEGOVINA NIJE NI SRPSKA, NI HRVATSKA, NI MUSLIMANSKA, NEGO I SRPSKA I MUSLIMANSKA I HRVATSKA!

Sretan vam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Esmer DragunićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Bosna je BOSNJACKA i svih ostalih koji je dozivljavaju kao svoju dragi moj BOSNJACI SU GINULI za SVOJU ZEMLJU a ovi drugi cast izuzetcima su je rusili i zato je ona sada BOSNJACKA i bice ako bog da i dalje tako.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime