Bošnjak Edin Alija iz Prizrena – mladi filmski režiser

0
26

edin-alija2Kosovo – Bošnjak Edin Alija iz Skorobišta kod Prizrena, mladi je filmski režiser, a kao student prve godine Akademije dramskih umjetnosti u Prištini, on već ima iskustva u filmskoj umjetnosti.

Školu filma je završio na festivalu dokumentarnog i kratkomentražnog filma, “Dokufest”, gdje je prije par godina snimio i svoj prvi film pod nazivom “Seljim”, a na kom je surađivao i sa poznatim režiserima iz Španije i SAD-a.

Edin je nedavno završio i svoj prvi studentski, kratkometražni film kojeg je snimio na bosanskom jeziku.

U razgovoru za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, kaže da se u filmu govori o ljubavnoj priči, a da su dijelovi filma snimani u Prištini i na Šadrvanu u Prizrenu. Edin govori i o onima sa kojima je surađivao:

“Moram da napomenem da je moj profesor režije bio Ismet Sijarina, koji je bio u ulozi producenta. Imao sam čast da surađujem i sa velikim glumcima kao što su Dukadjin Podrimaj i Doresa Rexhaj. Jako sam sretan što sam imao prilike da surađujem sa njima i veoma sam zadovoljan kako je film ispao”, navodi on.

Inače, njegova ljubav prema filmu datira još od njegovih malih nogu. Kako kaže, kao mali gledao je holivudske filmove i tada se u njemu javila želja da bude dio te vrste umjetnosti.

“Gledao sam jako puno filmova, ali sam jedne prilike dok sam montirao svoj prvi film shvatio da zapravo ja tu pripadam. Shvatio sam tu magiju, tu egzotičnost, tu radost i sve te stvari koje nudi režija. Shvatio sam da je režija ta koja mi nudi mogućnost da pokažem svoju kreativnost i da kreiram stvari”, navodi on.

Da je Edin aktivan u svom polju govori i činjenica da je učestovao na regionalnom projektu pod nazivom “Regeneracija” a koji ima za cilj stvaranje liderstva među mladima iz država bivše Jugoslavije. On ističe da je to bilo jako veliko iskustvo, te da će nastojati da se projekat nastavi.

“Radi se o jako uspješnom projektu koji je imao veliki horizont aktivnosti. Prvenstveno smo se bavili aktivizmom, socijalnim medijima, audio i video produkcijom. Surađivali smo sa uspješnim ljudima iz regiona i cilj nam je bio stvaranje civilnog liderstva mladih iz država bivše Jugoslavije, zbog činjenice da se mladi nalaze u jako lošem položaju. Ovaj projekat je bio podstrek nas nekoliko mladih iz regiona da promjenimo stvari, i pokušaćemo da se izborimo za finansijska sredstva kako bismo nastavili sa projektom”, kaže Edin.

edin-alija-pz

Govoreći o svojim daljim planovima, Edin ističe da u svojim budućim filmovima želi predstaviti svo neotkriveno bogatstvo i legende a koje ima Kosovo.

On poručuje svim mladima da iskoriste sve mogućnosti i šanse koje im se nude, a koje su, kako naglašava, sada mnogo veće nego ranije.

(Radio Kosovo 2)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime