Bošnjački učenici u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica imaju nacionalnu grupu predmeta

0
6

news-2013-Juni-srebrenica_grad_velika_951090468Srebrenica – Za učenike bošnjačke nacionalnosti nastava po planu i programu Tuzlanskog kantona te da “nema niko nikakvih problema”

Javnu ustanovu “Prva osnovna škola“ u Srebrenici pohađa oko 60 posto učenika bošnjačke nacionalnosti, dok je 40 posto njih srpske nacionalnosti i u ovoj školi nema nikakvih problema u vezi s provedbom nastavnog plana i programa.

Vršilac dužnosti direktora “Prve osnovne škole” u Srebrenici Marinko Backović kaže da se nastava u ovoj školi odvija nesmetano te da imaju dovoljan broj zaposlenog nastavnog kadra.

-Učimo po programu Republike Srpske, ali za učenike bošnjačke nacionalnosti, u skladu s privremenim sporazumom i voljom roditelja, te na zodovoljstvo učenika, uvedena je nacionalna grupa predmeta, a to su maternji jezik, historija, geografija i vjeronauka – ističe Backović.

Pojašnjava da je za učenike bošnjačke nacionalnosti to nastava po planu i programu Tuzlanskog kantona te da “nema niko nikakvih problema”.

Zamjenica direktora Amela Hadžić također izražava zadovoljstvo radom i organizacijom nastave u ovoj školi i ističe da zahvaljujući načelniku općine Srebrenice Ćamilu Durakoviću ima dovoljan broj udžbenika za nacionalnu grupu predmeta.

-Vrlo lako se može organizovati ovaj vid nastave i mislim da direktor i roditelji iz Konjević-Polja trebaju da dođu i da vide na koji način mi organizujemo nastavu, jer neće ništa pogriješiti. Ovaj vid nastave je mnogo bolji, nego organizovanjem dvije škole pod jednim krovom – smatra Hadžić.

“Prva osnovna škola u Srebrenici” ima 415 učenika rasporođenih u 30 odjeljenja.

(istocnabosna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime