Bošnjački učenici iz Vrbanjaca nastavu počeli pohađati u Medžlisu IZ Kotor Varoš

0
2

Vrbanjci_dzamijaPodrinje  ̶  Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor Varoša umjesto u školskim klupama matične osnovne škole “Sveti Sava”, nakon godinu dana nastavu su počeli pohađati u Medžlisu Islamske zajednice u Kotor Varošu, javlja dopisnik Andolije.

Suočeni s rezolutni stavom Ministarstva prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da u nastavi program neće biti uvršena grupa nacionalnih predmeta, uključujući i bosanski jezik, roditelji su odlučili da djecu pošalju na instruktivnu nastavu.

“Izgubiti još jedu školsku godinu jer vlasti RS-a odbijaju da djeci osiguraju prava koja im pripadaju po Ustavu i zakonu bilo bi previše. Zato smo se i odlučili da djeci omogućimo nastavak obrazovanja kroz instruktivu nastavu”, pojasnila je majka jednog od učenika iz Vrabanjaca Hajrija Rahmanović.

Nastava u Medžlisu IZ Kotor Varoš izvodi se po nastavnom programu Zeničko-dobojskog kantona, a pohađa je 81 učenik iz Vrbanjaca.

“Djeci predaju nastavnici i učitelji iz osnovne škole iz Jelaha dok se pitanje uvođenja nacionalne grupe predmeta zakonski ne riješe ne samo za bošnjačku djecu iz Vrbanjaca i Konjević Polja u RS-u, nego i za svu djecu u cijeloj BiH”, navela je Hava Varoš, majka dvoje učenika.

Suzana Kurdić, učiteljica iz Jelaha, koja svaki dan dolazi u Kotor Varoš, pojašnjava da će učenici kojima predaje  takozvani induktivni program, u toku jedne školske godine savladati školsko gradivo  za dva razreda.

Ovi učenici nisu ispisani iz osnove škole “Sveti Sava, pojasnila je direktorica škole Slađana Šubra, pa stoga nije jasno kako će zakonski biti priznata nastava koju pohađaju.

Naime, ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija roditeljima bošnjačkih učenika poručio je da je sada “posljednji trenutak da se djeca vrate u školu”.

“Obrazovanje se može smatrati validnim samo ako se odvija u skladu sa zakonima RS u protivnom učenici  će izgubiti i ovu školsku godinu”, istakao je Mutabdžija.

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca nadaju se da će u konačnici o pravu učenika iz RS-a na nastavu iz nacionalne grupe predmeta, shodno Privremenom međuentitetskom sporazumu o pravu na izučavanje nacionalnih predmeta za Bošnjake i Hrvate u RS-u, odnosno srpske učenike u Federaciji BiH, dati sud.

Iako je njihovu tužbu protiv Ministarstva prosvjete i OŠ “Sveti Sava” zbog kršenja odredaba Privremenog sporazuma Osnovni sud u Kotor Varošu kao neblagovremenu odbio u prvom stepenu, rješavajući po žalbi roditelja Okružni sud u Banjoj Luci predmet je vratio na ponovno suđenje.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime