“Bošnjački majori ignorisali Dan žalosti u Srpskoj”

2
9

Oružane snage BiH (arhiv) -

BiH – Bošnjački majori Senad Salihović i Ahmed Ahmetović glavni su akteri skandala u Oružanim snagama BiH od prije dva dana, kada su, kršeći pravila službe, odbili da poštuju Dan žalosti posvećen prognanim i stradalim Srbima u akciji “Oluja”, piše “Pres Republika Srpska”.

Salihović je prekršio naredbu da zastava u kasarni Oružanih snaga BiH u Doboju u znak žalosti mora stajati spuštena na pola jarbola.

On je, poslije jutarnjeg postrojavanja, na kojem je zastava spuštena na pola, naredio vodniku Suadu Šljivi da zastavu podigne na vrh jarbola, što je i učinio.

Sagovornik lista tvrdi da je zastava ponovo spuštena na pola jarbola tek poslije kategorične naredbe generala Gojka Kneževića, dodajući da je bošnjačke oficire posebno rasrdilo to što su morali poštovati Kneževićevu naredbu, koju im je izdao iz Banjaluke.

“Major Salihović sigurno nije na svoju ruku napravio skandal i vjerovatno je od nekoga od svojih pretpostavljenih imao usmeno odobrenje da podigne zastavu i Srbima gurne `prst u oko`. On je u izuzetno dobrim odnosima sa uticajnim brigadirom Rusmirom Mrkovićem, komandantom Komande logistike koja je smještena u Doboju, koji je u toku rata bio komandant specijalne jedinice MUP-a ‘Laste’i sasvim je izvjesno da je dao bar prećutnu saglasnost da bude napravljen incident sa zastavom”, rekao je sagovornik.

On je dodao da je incident sa zastavom prije dva dana napravljen i u banjalučkoj kasarni “Kozara”, gdje su bošnjački oficiri odbili da salutiraju prilikom spuštanja zastave na pola koplja.

“Kapetan Semin Letić trebalo je da komanduje strojem prilikom jutarnje smotre, odnosno tokom podizanja zastave, a odmah potom i spuštanja do pola jarbola, ali je njega naprasno zabolio stomak, pa je komandu preuzeo srpski oficir. Onda je pravilo službe prekršio major Ahmed Ahmetović, koji je držao ruku u znak pozdrava kada je zastava podizana na vrh jarbola, ali je spustio ruku kada je izdata naredba da zastava bude spuštena na pola”, tvrdi izvor lista.

Prema pravilima službe, Ahmetović nije smio da spusti ruku dok oficir koji komanduje strojem ne naredi “mirno”, a on je spustio ruku prije komande, pokazujući da ne poštuje stradanje Srba u akciji “Oluja”, navodi list.

Zamjenik ministra odbrane Boris Јerinić kaže da će insistirati na tome da skandal u vezi sa zastavama u kasarnama u Doboju i Banjaluci bude rasvijetljen do kraja i da vinovnici budu kažnjeni u skladu sa pravilima službe.

(rtrs.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime