Bošnjački interesi ponovo na udaru Ustavnog Suda RS-a

0
15

logor-ManjačaPodrinje  ̶  Bošnjaci tvrde da im je povrijeđen vitalni nacionalni interes zbog izmjena zakona o naknadama ratnim zarobljenicima.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu bh. entiteta Republika Srpska utvrdilo je da Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

“Odlučujući o predmetnom zahtjevu, Vijeće je utvrdilo da osporenim zakonom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, jer njegovim normama nije dovodeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav RS-a”, saopćeno je iz Ustavnog suda.

Vijeće je ocijenilo da se osporena zakonska odredba ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda, niti sadrži nacionalni predznak, već tretira jednako sva lica koja su ishodila pravosnažne i izvršne sudske odluke za naknadu štete, prenosi Srna.

U saopćenju Ustavnog suda RS-a navodi se da je Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a naveo u zahtjevu za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa da se povreda ogleda u tome što se, između ostalog, Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a licima koja su bila za vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini u logorima u RS-u, uglavnom pripadnicima bošnjačkog naroda, uskraćuje pravo na naknadu tada nastale materijalne i nematerijalne štete.

Takvo normiranje, prema navodima ovog kluba, predstavlja nastavak procesa uskraćivanja prava žrtvama torture i drugih teških povreda ljudskih prava, umjesto da im budu osigurane pune i efektivne mjere reparacije koje ne smiju da zavise od parlamentarne većine.

Isplata u obveznicama

Izmjenama zakona predviđeno je da naknada zbog nepravednog zarobljeništva i lišavanja slobode od 1992. do 1996. godine bude isplaćena u obveznicama, umjesto u gotovini.

To znači kako bi Bošnjaci koji su bili u logorima mogli naplatiti štetu određenu sudskim rješenjem za 13 godina.

Zbog toga je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a podnio zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa.

“Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a smatra da je donošenjem ovog zakona većem broju pripadnika bošnjačkog naroda, kojima je dosuđena naknada materijalne i nematerijalne štete radi neosnovanog lišenja slobode koje je u vezi sa ratnim dejstvima u periodu od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, povrijeđeno pravo na pristup sudu i efektivno izvršenje sudskih presuda”, saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a nakon sjednice Vijeća u aprilu.

Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjem dugu RS-a Narodna skupština ovog bh. entiteta izglasala je na sjednici održanoj 27. februara 2014. godine.

(Al Jazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime