Bošnjački intelektualci iz Prizrena: Pravedna odluka Vlade Kosova o uvođenju viza za BiH

0
4

imagesKosovo – Građani Bosne i Hercegovine će od 15. januara za ulazak na Kosovo morati imati vizu, ako njihova država ne skloni iste za građane Republike Kosovo.

Ova će se odluka vrlo brzo usvojiti na sjednici Vlade Kosova.

Reciprocitet prema Bosni je odgovarajuća odluka smatraju Bošnjaci sa Kosova, ali se nadaju da će Bosna priznati dokumenta Kosova jer će ova odluka više pogoditi bosanske Bošnjake i Albance koji žive tamo.

Bošnjački Savjet Kosova smatra da je ova odluka Vlade čak i zakasnila i smatraju apsurdnim činjenicu da Kosovari mogu bez viza ići u Srbiju a u Bosni ne.

Isto smatraju i novinari iz bošnjačke zajednice na Kosovu kao i oni koji rade u kosovskim institucijama.

Osim građane, očekuje se da ova odluka pogodi i biznismena Bošnjake.

Međutim, ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj je već odlučio.

Poručuje da ako do 15. januara 2014 ne uklone vize za Kosovare kao mjera reciprociteta će u buduće i građani Bosne morati sa vizom dolaziti na Kosovu.

I zamjenik ministra dijaspore Čerim Bajrami smatra pravednim mogući reciprocitet prema Bosni jer je apsurdno da Bosna ne prihvati dokumente Kosova.

“Posljedice viznog režima od strane Kosova će pogoditi više Bošnjake u Bosni, jer Srbi i Hrvati u Bosni imaju hrvatska i srpska sa kojima nije potrebna viza. Kosovo, kao država, već godinama pati zbog odluke Bosne da uvede vize za građane Kosova koji putuju u Bosni. Ako želimo da putujemo, nama je potrebno da idemo u Skoplju, da izgubimo dva dana, da platimo i da imamo mnogo dokumenata”, izjavio je Čerim Bajrami za Kosovapress.

I Bošnjački Savjet Kosova, čak i novinari iz ove zajednice na Kosovu kažu da Bosna treba da ukloni vize za Kosovo, jer će ako i Kosovo uvede vize najviše štete imati biznismeni iz BiH.

Isak Meta iz Bošnjačkog Savjeta Kosova je izjavio za Kosovapress da je odluka Vlade pravedna i ispravna, čak i malo zakašnjela. Meta je izavio da je Bošnjački Savjet Kosova nekoliko puta zatražio od Bosne da prizna Kosovo i naša dokumenta.

“Odluka Vlade, ako se uzme, neće biti dobra, jer ako bosanske vlasti ne donesu odluku do 15. januara o uklanjanju viza, onda će se građani dviju zemalja razdvojiti još više. Međutim, odluka o reciprocitetu je pravedna i sa malim zakašnjenjem. Odluka Vlade je neophodna i nametnuta od strane Bosne”, izjavio je Isak Meta u izjavi za Kosovapress.

(bosnjak-ks.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime