Bošnjački delegati ruše diskriminirajući Zakon o prebivalištu

0
24

halid-genjac17042015

BiH – Četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Halid Genjac, Safet Softić, Sead Kadić iz SDA te Sifet Podžić iz Demokratske fronte podnijeli su danas apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu u BiH.

Potvrdio nam je to i Halid Genjac koji ističe kako su od samog početka bili protiv takvih izmjena koje su, smatra, diskriminirajuće po povratnike posebno u RS-u.

– Ranije izmjene i dopune koje govore o olakšanoj prijavi prebivališta za povratnike bile su zasnovane na Daytonskom mirovnom sporazumu, na Ustavu BiH i na ustavnim odredbama. One su omogućavale povratnicima da kod prijave prebivališta dokažu svoj identitet s izjavom dva svjedoka da su ranije tu živjeli i tako ostvariti svoja prava – podsjetio je Genjac u izjavi za Faktor.ba.

No, izmjenama Zakona o prebivalištu usvojenim prije nekoliko mjeseci uvodi se član 8 i član 8a.

– Članom 8 se uvodi obaveza dokazivanja pravnog osnova za prijavu prebivališta, na primjer, posjedovanje stana, kuće, stanarskog ugovora, podstanarskog ugovora… U članu 8a se uvodi da će nadležni organi u idućih pet godina izvršiti provjeru svih građana i njihovih prebivališta. Te dvije odredbe su došle u suprotnost za Aneksom VII Daytonskoga mirovnog sporazuma i spomenutih odredbi o olakšanoj prijavi – pojašnjava Genjac.

Napominje kako je ovim uvedeno dokazivanje i provjera pravnog osnova pa tako i za one koji su do sad prijavili prebivalište.

– Na taj način se ovim članovima otvara mogućnost za tendenciozno i pristrano tumačenje policijskih organa i izlaže povratnike diskriminirajućem postupanju. S obzirom da je najveći broj povratnika na prostoru RS-a gdje je bio najveći progon i to Bošnjaka smatramo da se spornim članovima otvara prostor za diskriminirajuće postupanje nadležnih policijskih organa na području RS-a. Time se ometa i povratak, odnosno Aneks VII koji govori o pravima povratnika – naglasio je Genjac za Faktor.ba.

Četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su naznačila kako se radi o važnom pitanju za sve građane koji moraju imati prebivalište i pozvali su Ustavni sud da urgentno razmatra ovu aplikaciju. Očekuju da će Ustavni sud BiH tu apelaciju razmatrati već na sljedećoj sjednici.

(P. Zvijerac/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime