Bošnjačka lađa spasa

0
17

unnamed-300x220Uloga Božijih Poslanika bila je uputiti narod na Pravi put, odvratiti ga od zla i spasiti stradanja. Allah dž.š. je tako poslao Poslanika Nuha a.s. da opominje narod koji se odao idolopoklonstvu, velikom nasilju i raznim grijesima. Narod se pozivu nije odazvao i Allah dž.š. je naredio Nuhu a.s. da gradi lađu u kojoj će samo vjernici biti spašeni od općeg potopa na Zemlji.

,,I gradi lađu pred Nama i po našem nadahnuću i ne obraćaj Mi se više zbog nevjernika – oni će sigurno biti potopljeni.

I on je gradio lađu. I kad god bi pored njega prolazile glavešine naroda njegova, rugale bi mu se.

‘Ako se vi rugate nama – govorio je – rugat ćemo se i mi vama, onako kako se vi rugate, i saznat ćete, zaista, koga će snaći sramna kazna i ko će u vječnoj kazni biti’.” (Hud, 37-39)

Piše: Mersada Nuruddina Agović

,,Svako vrijeme nosi svoje breme” – kaže narodna izreka, a povijest potvrđuje njenu istinitost. Bez obzira koliko vremena bila teška, iskonska je potreba čovjeka da bude slobodan i živi život dostojan čovjeka. Kad god je dolazilo vrijeme u kojem su ljudi jedni drugima ugrožavali pravo na slobodu i dostojanstven život, pojavljivali su se pojedinci koji su prkosili nepravdi preuzimajući teret nošenja baklje slobode.

Na primjer, tok američke historije promijenio je Martin Luter King koji se nenasilnim putem borio za prava Afroamerikanaca. Njegov pokret je koristio demonstracije, marševe, skupove, bojkote i druge nenasilne metode u borbi za zakonska prava građana. Zahvaljujući brutalnoj reakciji lokalnih vlasti zabilježenoj kamerama, pokret je dobio simpatije svjetske javnosti. Život je okončao u naručenom atentatu koji je nad njim izvršio jedan sitni kriminalac, ali njegove ideje su poslije tog čina donijele slobodu njegovom narodu. Poznat je po stavu da o zlu i nepravdi treba javno govoriti i njegova je poznata izjava: ,,Ćutanje je izdaja!”

Druga dvojica, Nelson Mendela i Alija Izetbegović, su zbog svojih stavova bili proganjani, hapšeni i zatvarani, ali su na kraju postali predsjednici svojih država. ,,Mladi Muslimani” su, kao najelitniji i najobrazovaniji pripadnici islama u bivšoj Jugoslaviji, hapšeni i zatvarani samo radi svojih ideoloških ubjeđenja.

I uvijek je bilo onih koji su se suprotstavljali nepravdi i onih koji su se kao pjena morskim talasima prepuštali i zagovarali da treba biti ‘suzdržan i odmjeren’ i u vrijeme kad jedinu lađu spasa za narod predstavlja aktivno djelovanje i bezrezervna borba protiv zla.

Ne budi ‘suzdržan i odmjeren’ prema zlu, već aktivno djeluj protiv njega!

Nakon brojnih genocida nad Bošnjacima o kojima svjedoči bliža i dalja povijest, vjerske, nacionalne i kulturne bošnjačke institucije umnogome su danas preuzele ulogu spasavanja dostojanstva muslimana Bošnjaka na ovim prostorima. Polahko se, ali sigurno ispravlja stoljetna nepravda nad Bošnjacima koji su bili zakinuti u osnovnim ljudskim pravima, počevši od prava na slobodno izražavanje i slobodno služenje svojim jezikom, pismom, kulturnim dobrima i tradicijom. Krvlju je plaćena sloboda i pravo na ime, jezik, slobodu vjere, pravo na nacionalno izjašnjavanje i čuvanje kulture i tradicije. Ali, ono što su borci u ratu branili, političari hoće u miru da prodaju i razore.

Naša djeca usred Bosne i Hercegovine (kojeg li apsurda) ne mogu da pohađaju nastavu na svom maternjem bosanskom jeziku. Roditelji im se na ulici smrzavaju, spavajući pod šatorima, boreći se za prava svoje djece. Tamo gdje se narod vratio i opstao u najtežim socijalno-ekonomskim uslovima i nerazvijenoj infrastrukturi, političari sad ne žele ili ne umiju da se izbore za njihova elementarna ljudska prava.

Na vlast su došli beskrupulozni likovi koji umišljaju da je narod tu radi njih, a ne oni radi naroda. Kao posljedica vođenja pogrešnih politika danas je zavladalo siromaštvo, korupcija i organizirani kriminal i u zemlji i regionu. Bošnjaci se moraju boriti na dva fronta: na polju zaštite svojih vrijednosti i na polju rješavanja problema od općedruštvenog značaja.

Svu tu borbu otežavaju im pojedinci ”zaleđenih mozgova” koji su se jednom davno obavezali na odanost ‘sistemu’ i do smrti ostaju pri tome kao hipnotisani, ne shvatajući da je taj ‘sistem’ zauvijek prevaziđen i da je došlo vrijeme slobode mišljenja, izjašnjavanja i djelovanja u skladu sa svojim uvjerenjima.

Otežavaju pojedinci na vlasti od kojih su jedni očito prodane duše i prljavi politički ‘igrači’, a drugi jednostavno nesposobni za funkciju koja im je data na povjerenje od strane naroda. Neki od takvih su se, po nalogu neprijatelja, očito obavezali da konstantno omalovažavaju i na ‘nož’ dočekuju svaki dobar projekat koji danas pokrene sposoban bošnjački lider. Oni čine sve što je u njihovoj moći da prosperitetni projekti ostanu mrtvo slovo na papiru i da bošnjačka ”Nuhova lađa spasa” nikad ne zaplovi. Ali, poznato nam je kako su prošli vjernici na Nuhovoj lađi, a kako su skončali oni koji su se izrugivali i njenu gradnju opstruirali.

Islamska zajednica, Rijaset IZ, Islamski fakulteti, medrese, mektebi, škole Kur’ana i druge organizacije i institucije sa vjerskim prefiksom su oduvijek davale nemjerljiv doprinos u izgradnji ‘lađe spasa’ za ummet u cjelini. Međutim, čini se da se i u ovim institucijama nastoje infiltrirati pojedinci koji će, ako ne zaustaviti, ono bar usporiti izgradnju spomenute lađe.

Svaka organizacija, udruženje i institucija sa bošnjačkim prefiksom svjesna potrebe očuvanja bošnjačkih vrijednosti doprinosi izgradnji bošnjačke ‘lađe’ na svoj način.  Zahvaljujući radu ovakvih udruženja, organizacija i institucija averzija mladih Bošnjaka prema političkom djelovanju u posljednjih nekoliko godina se bitno smanjila i oni su danas bezrezervno spremni doprinijeti napretku svog naroda, zajednice i društva. Pokrenuti su brojni vjerski i nacionalni bošnjački internet portali koji, u tom smislu, daju nemjerljiv doprinos u borbi za zaštitu prava i slobode. Oni su, na neki način, branik i protivteža antibošnjačkim neprijateljskim medijima koji su pokazali neviđenu brutalnost medijske zloupotrebe u cilju destabilizacije bošnjačkog bića.

Ta medijska brutalnost, unazad nekoliko godina, je bila takva da bi se mogle napisati enciklopedije o napadima na reisu-l-ulemu Mustafu ef. Cerića i muftiju Muamera ef. Zukorlića.

A zašto su toliki napadi bili usmjereni baš na ovu dvojicu? Na to pitanje danas i srednjoškolci znaju odgovor. Zato što su prvaci među Bošnjacima!

Ali, prvaci ne bi mogli biti prvaci da nije i onih drugih. Danas je doprinos svakog  Bošnjaka bitan. I kao nikad prije, potrebno je bošnjačko jedinstvo.

Cijena razjedinjenosti se skupo plaća

Bošnjaci sebi ne bi smjeli dozvoliti naivnost i razjedinjenost prikazanu u priči o stradanju bikova. Naime, u priči su se jedan bijeli i par crnih bikova prilikom ispaše uvijek držali zajedno, tako da im vukovi iz šume ništa nisu mogli. Stari lukavi vuk je smislio način kako da ih razjedini, pa je prilazio jednom po jednom crnom biku i govorio: ,,Znate li da ste zbog tog bijelog bika noću mnogo uočljiv i lahak plijen za svaku zvijer? Nije fer da zbog njega stradate!” Crni bikovi su mu povjerovali. Narednog dana su se na ispaši držali distancirano od bijelog bika, tako da ga je, u trenutku kad je ostao sam, vuk brzo napao i ubio. Bikova je bilo manje, a vuk je neumorno radio na njihovom daljem razjedinjavanju. Brzo ih je savladao. Prilikom napada posljednjeg crnog bika koji je ostao sam, podrugljivo se smijao i pitao: ,,Je li ti žao umrijeti?” Crni bik mu je tužno odgovorio: ,,Umro sam ja onda kad je ubijen bijeli bik!”

Ukrcajte se na bošnjačku lađu spasa!

Bošnjačku lađu spasa predstavlja jedinstvo Bošnjaka. To su institucije koje pozivaju na jedinstvo, prije svih Islamska zajednica kao krovna vjerska institucija na čelu sa reis-l-ulemom mr. Huseinom Kavazovićem i bošnjačkim nevladinim organizacijama i udruženjima na čelu sa Svjetskim bošnjačkim kongresom koje su odlučne braniti vjerske i nacionalne bošnjačke interese i državu Bosnu i Hercegovinu.

Bošnjaci imaju svjesne, hrabre i požrtvovane lidere (lidera) koji upozoravaju na opasnosti po narod i upućuju na put spasa, neumorno grade lađu i pozivaju narod  na ukrcavanje u nju. Grade islamske centre, bošnjačke nacionalne centre, džamije, univerzitete, medrese, imarete, sportske dvorane…

Na mjestima gdje su bile poljane danas niču džamije i islamski centri, a na mjestima bošnjačkih stradanja bošnjački nacionalni centri. I povećat će se intenzitet neprijateljskih medijskih napada na graditelje ”Nuhove lađe”, ali će se, shodno tome, povećati i broj ”Nuhovih sljedbenika” i pomagača (kao što je u proteklom periodu bio slučaj).

I unatoč opstrukcijama kod popisnog izjašnjavanja Bošnjaka, kako je izvijestilo više medijskih izvora, više od 50 % ukupnog stanovništva Bosne i Hercegovine čine Bošnjaci. Stoljećima su ih nazivali ,,Dobrim Bošnjanima”, a nisu ih džaba nazivali ‘Dobrim’. Njihova velikodušnost i dobrota će napraviti mjesta za sve dobre ljude koji žele da se ukrcaju na bošnjačku ‘lađu’. Oni koji ne žele, nek pokušaju pronaći spas na kakvom brežuljku, poput Nuhovog (a.s.) sina.

 

 

(Saff 351)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime