Bošnjaci uspješniji od Hrvata po prolaznosti

0
7

Prvasi_3_IX_2012_mMostar  – Prolaznost učenika na području Hercegovačko-neretvanske županije u osnovnim školama koje rade po planu i programu na bosanskom jeziku ove je godine čak 98 posto.

Iznenađujuća činjenica je da je od te brojke čak polovica učenika završila ovu školsku godinu odličnim uspjehom, dok je svega 1,60 posto ocijenjeno nedovoljnom ocjenom, podaci su Pedagoškog zavoda Mostar.

Vrlo slična situacija je i u školama koje rade po hrvatskom planu i programu u kojima je prolaznost za samo jedan posto manja nego u školama koje rade po bosanskom planu i programu (97 posto). Prema podacima Zavoda za školstvo u Mostaru, odlikaša u školama koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku je 47 posto.

Nema ponavljača

Primjer škole gdje je broj petica ‘preplavio’ školske knjižice je Treća osnovna škola u Mostaru gdje je zabilježeno čak 67 posto odlikaša s niti jednom zaključenom dvojkom kao ni jedinicom.

Najviše vrlo dobrih iznjedrila je OŠ Veselka Tenžere u Uzdolu. Dobrih i dovoljnih ima znatno manje nego odlikaša, a od ukupne brojke osnovnoškolaca, njih ima samo 16 posto, najviše u OŠ Čerin te u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca u Mostaru. Prolaznost u osnovnim školama u HNŽ-u, o kojem god planu i programu da se radilo, izrazito je velika, a broj odlikaša gotovo pa nevjerojatan, no nađe se i pokoja negativna ocjena.

Svega 1,70 posto negativnih iz jednog ili dva predmeta zabilježeno je u školama na hrvatskom jeziku – najviše u Glazbenoj školi Brotnjo u Čitluku, a od ukupnog broja osnovnoškolaca niti jedan neće morati ponavljati godinu.

‘Kritično’ Bijelo Polje

U školama koje rade po bosanskom planu i programu OŠ ‘Musafa Ejubović’ u Mostaru prednjači brojem odlikaša u HNŽ-u. Njih ima čak 301, što je i više od polovice učenika te škole, a odmah iza nje po broju petica nalazi se i mostarska Četvrta, te Prva osnovna u Konjicu.

No, iako je broj odličnih učenika ‘preplavio’ Hercegovačko-neretvansku županiju, ima i onih koji su u svoje knjižice upisali i pokoju nižu ocjenu. Tako je, recimo, najveći postotak vrlo dobrih u OŠ ‘Suljo Čilić’ u Jablanici (37 posto), dok je ocjenom ‘dobar’ ocijenjeno 32 posto učenika OŠ ‘Drežnica’ u Mostaru.

S obzirom na doista visoku brojku odlikaša, broj dovoljnih i negativno ocijenjenih čini se zanemariv, no zanimljiv podatak je da je i jednih i drugih najviše u OŠ Bijelo Polje u Mostaru. U toj školi su 24 učenika završila razred s dovoljnim uspjehom, a čak njih 9 od ukupnih 10, koji će ponavljati razred na području ove županije, pohađa upravo ovu školu.

Nerealni kriteriji

Je li ova visoka brojka odlikaša pokazatelj uspona obrazovanja u HNŽ-u ili su u pitanju nerealni kriteriji određenih škola, tema je na koju se nedavno osvrnuo i ministar znanosti, obrazovanja, kulture i sporta HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović.

Ovaj ‘trend’ visokih ocjena koje se odmah po dolasku u srednju školu izgube, po mišljenu ministra Hadžiomerovića, leži u pojavi različitih kriterija ocjenjivanja u osnovnim školama.

– Djeca dolaze s peticama, pa se u praćenju gradiva srednjih škola izgube, što odmah rezultira lošijim ocjenama, a i nezadovoljstvom učenika, roditelja i profesora, objasnio je ministar Hadžiomerović.

– Praćenjem više škola s područja Hercegovine dalo se lako zaključiti koje osnovne škole imaju realne kriterije, a koje to svojim učenicima ‘poklanjaju’ ocjene, objasnio je ministar Hadžiomerović.

Piše: T.Bašić

(dnevni-list.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime