Bošnjaci u Višegradu spremaju odgovor na podizanje krsta ruskim dobrovoljcima

0
33

58e3ba41-c184-48ad-907f-2a2a0a0a0a64-visegrad-718x446Višegrad – Na dan kada se u Sarajevu bude obilježavala 25. godišnjica prvih žrtava rata u ovoj državi, 6. aprila, na višegradskom brdu Grad bit će podignut ruski krst posvećen ruskim dobrovoljcima u redovima Vojske Republike Srpske (VRS).

Ovu informaciju za lokalne medije potvrdio je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić.

– RS je 12. april proglasila danom ruskih dobrovoljaca. Centralni spomenik za sve poginule ruske dobrovoljce je na Megdanu u Višegradu. Sada imamo donaciju jednog krsta od prokroma koju je doniralo Udruženje veterana „12. april“ iz Zvečana kod Kosovske Mitrovice, tako da smo na sastanku predsjedništva odlučili da podržimo tu inicijativu, pripremimo lokaciju i te neke građevinske radove – kazao je za „Avaz“ predsjednik Boračke organizacije Višegrad, Milisav Vasić.

Vasić dodaje da su Srbi od davnina vezani za Ruse, emotivno i politički, te da ovakav čin nikog ne treba da vrijeđa.

– Ovdje je većinsko stanovništvo srpsko. Ne osporavam i drugima, u Mostaru imate onaj veliki krst, hrvatski, to je njihova teritorija. Ovo nije neko obilježavanje teritorije da neko ne može doći ni prići, već samo da se posveti poginulima – objašnjava Vasić.

Prema podacima vojnih struktura bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, tokom rata u BiH u Višegradu je poginulo sedam ruskih dobrovoljaca.

Ranije je u ovom gradu na Drini, poznatom po stradanju bošnjačkih civila, postavljena spomen-ploča ruskim dobrovoljcima na Megdanu. Na njoj je uklesano 37 imena ruskih dobrovoljaca koji su poginuli u redovima VRS.

Predsjednik Skupštine općine Višegrad i Medžlisa Islamske zajednice Bilal Memišević osudio je u ime povratnika Bošnjaka najavljeno podizanje krsta ruskim dobrovoljcima. On je za Avaz.ba rekao da je ovo velika provokacija povratnicima.

Istakao je da bi se svako normalan trebao stidjeti veličanja ruskih dobrovoljaca.

–  Veličanje ratnog zločina u miru je također zločin. U posljednjih nekoliko dana smo imali priliku da iz siromašne BiH i siromašnijeg entiteta RS se potpisuju neki ugovori i penzije za ruske borce. U tom kontekstu, ovo posmatramo kao jednu političku provokaciju i ovo je projekt u duhu novih političkih okolnosti u regionu, utjecaja i dominacije na Balkanu. Ljudi pokušavaju svoju lojalnost Rusiji i ruskim projektima pokazati na ovaj način – kazao je Memišević.

On je rekao da je specifično da Skupština općine Višegrad u proteklom i ovom aktuelnom mandatu nikada nije imala na dnevnom redu ovaj predmet.

– Informisan sam da su radovi počeli na zemljištu koje je u vlasništvu šumskog gazdinstva „Panos“ i da će naknadno ići u proceduru zamjena ili naknada tog zemljišta i da će se nakon toga provesti procedure. Ako je zaista u Višegradu kada je u pitanju izgradnja ovakav nered, ako ovdje može da bilo ko gradi bilo šta, bilo gdje, bilo kada, onda ćemo u ime bošnjačkih udruženja, vladinih i nevladinih organizacija pokrenuti sličnu inicijativu da na kontra strani rijeke Drine izgradimo jedan ljiljan. Insistirat ćemo da ne bude kraći od pet i po metara i ne bude lakši od 400 kilograma – kazao je Memišević.

(Avaz)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime