Bošnjaci u Turskoj su diskriminisani – Oduzeta su im prezimena i nemaju pravo na bosanski jezik

0
3

Bošnjaci u Turskoj više od 100 godina čuvaju ramazanske običaje

Turska – Istaknuta turska književnica i poslanica Turske u EU Aiša Kulin je ranije dala intervju za Bošnjaci.net u kojem je između ostalog govorila o stanju Bošnjaka u Turskoj.

BOŠNJACI.net: Odnosi između Turske i Bosne tradicionalno su dobri. Isto tako, u Turskoj živi veliki broj Bošnjaka. Koliko je važno održavati dobre odnose između ove dvije zemlje?

AJŠA KULIN: Nažalost, iz godine u godinu ovi odnosi slabe. Bošnjaci koji žive ovdje izloženi su asimilaciji. Isto tako uz pomoć stranih sila, ostali na Balkanu su izloženi također asimilaciji, posebno od strane Srbije. Bošnjaci, gdje god da živimo i gdje god da se nalazimo trebamo biti jedno. Kamo sreće da smo više oragnizovaniji.

Opće je poznato da u Turskoj živi preko 4 miliona potomaka bošnjačkih muhadžera iz Bosne i Hercegovine i Snadžaka. Međutim jako je mali broj onih koji se danas osjećaju kao etnički Bošnjaci. Grubi podaci nam kazuj da danas svega par hiljada Bošnjaka ističe da im je maternji jezik bosanski.

Poznato je da brojna naselja u Istanbulu, Pendik, Bajrampaša, Bešuzever, većinom naseljavaju Bošnjaci, kao i brojna sela i naselja širom provincija Kodžaeli, Sakarija, Krklareli, Izmir idrugi.

Bošnjaci koji su bili prinuđeni da se isele u Tursku nakon brojnih ratova na Balkanu su prisiljeni na promjenu prezimena. I danas Bošnjaci nemaju osnovna prava obrazovanja na maternjem jeziku i službena upotreba meternjeg jezika. Tračak svjetlosti za budućnost Bošnjaka turske se može primjetiti isključivo u pojedinim bošnjačkim udruženjima koja se trude da sačuvaju tradiciju bošnjačke nacije i bosanskog jezika.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime