Bošnjaci u RS su nezaštićeni, napadi na njih su orkestrirani

0
13

Banja Luka – Povodom učestalih napada na bošnjačke povratnike u Republici Srpskoj saopćenjem za javnost oglasili su se Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, prenosi novinska agencija Patria.

-Svjedoci smo kontinuiranog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika, odnosno preživjelih žrtava agresije i genocida od strane vladajućeg establišmenta u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Napadi na Bošnjake u Prijedoru, Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Konjevic Polju, Kotor Varoši,… su izraz kontinuirane antibosanskohercegovačke i posebno antibošnjačke, diskriminirajuće politike i prakse, koja se sprovodi od momenta dejtonske legalizacije rezultata agresije i genocida, oličene u entitetu Republika Srpska.

Napad na bošnjačke povratnike u Tomislavgradu je također izraz antibosanskohercegovačke i posebno antibošnjačke, diskriminirajuće politike i prakse, koju provode hrvatske nacionalističke grupe.

Sistematskim napadima na povratnike bošnjačke nanionalnosti vrši se dodatni pritisak i spriječava obnova bošnjačkih zajednica i prostora, uništenim genocidom i masovnim istrebljenjima od strane istih onih koji su učestvovali u genocidu i zvijerskim zločinima nad Bošnjacima.

Iako politički predstavnici entiteta RS koji je nastao na genocidu i progonu Bošnjaka, pokušavaju pokazati napade na Bošnjake kao incidente, jasno je da su ovo sistematski napadi orkestrirani iz samog vrha istih onih koji su učestvovali u sprovođenju genocida i etničkog čišćenja, kao i onih koji slijede ideologiju genocida a koji su sada na vlasti.

Pozivamo vlade SAD i Kanade i vlade svih drugih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH da hitnom upotrebom svih mogućih demokratskih sredstava zaustave diskriminirajuću politiku i praksu vladajućeg establišmenta u entitetu Republika Srpska, koji 20 godina poslije Dejtonskog sporazuma nastavlja negirati bošnjački narod, njegovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine.

Pozivamo visokog predstavnika u BiH da primjenom svojih ovlasti osigura potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Pozivamo Bošnjake, povratnike, preživjele žrtve agresije i genocida koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i posebno njihove političke predstavnike u političkim organima entiteta da dignu svoj glas i demokratskim sredstvima pokažu široj javnosti da žive u uslovima aparthejda.

Pozivamo bošnjački lidere u Bosni i Hercegovini da konačnu stanu u zaštitu svoga naroda, prije svega povratnika i žrtava agresije i genocida.

Na kraju pozivamo međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, prije svega Amnesty International i Human Rights Watch da u svojim aktivnostima imaju redovnu pozornost na ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Ne prihvatamo izvinjenje gradonačelnika Prijedora Marka Pavića jer iako je napad očito imao nacionalni motiv, nadležni tužilac nije tražio pritvor tako da su napadači na prijedorske Bošnjake još na slobodi.

Izvinjenje gradonačelnika treba da podrazumjeva konkretne mjere jačanja bezbjednosti prijedorskih Bošnjaka, što se prije svega odnosi na hapšenje počinilaca ovog gnusnog zločina. Baš zbog toga što nema konkretnih mjera za zaštitu povratnika, Bošnjaci ponovo napuštaju svoj grad, stoji u saopćenju ove dvije organizacije.

(nap.ba(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime