Bošnjaci šute:Da li će Čovićevi kadrovi odobriti učešće OS BiH na Dodikovoj neustavnoj paradi

0
4

oruzane-snage-bih-696x456Banja Luka, Mostar, Sarajevo – Šest dana je ostalo do obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, koji je prvi puta od kada se proslavlja 9. januar, predsjednik manjeg bh. entiteta i lider SNSD Milorad Dodik odlučio uveličati svečanom akademijom u sportskoj dvorani Borik te vojnom paradom na kojoj je najavio učešće pripadnika Oružanih snaga BiH, piše Patria.

Zahtjev iz Dodikovog kabineta odavno se nalazi u Ministarstvu odbrane BiH. Zamjenik ministrice odbrane Boris Jerinić (SDS) izjavio je da je on odobren. Demantirali su ga iz matične institucije prije novogodišnjih praznika, kazavši da je zahtjev stigao ali da još uvijek nije razmatran.

Odluku o eventualnom učešću pripadnika Oružanih snaga BiH na najavljenoj vojnoj paradi u Banja Luci donosi ministrica Marina Pendeš (HDZ BiH), a naredbu general Ante Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

Jeleč je navodno na odmoru sa kojeg se vraća tek sredinom mjeseca.

Ukoliko ministrica Pendeš potpiše odluku o učešću pripadnika OS BiH na neustavnoj paradi 9. januara, naredbu mora izdati general Jeleč. Obzirom da je on na odmoru, onda to u njegovoj odsutnosti može učiniti general Mirko Tepšić njegov zamjenik. General Tepšić je, nezvanične su informacije, u posljednjoj sedmici decembra već formulisao  pozitivno mišljenje o podršci i učešću pripadnika Oružanih snaga na Devetojanuarskoj paradi sa nivoa Zajedničkog štaba i uputio ga na odlučivanje prema Ministarstvu odbrane.

Aktivnost prisustva pripadnika Oružanih snaga na paradi dalje bi se provodila preko generala Dragana Vukovića, komandanta Operativne komande u čijoj je nadležnosti 6. pješadijska brigade čiji je sastavni dio 3. puk (Republika Srpska).

Vuković je podsjećanja radi, navukao na sebe bijes Dodikovog SNSD-a u julu prošle godine kada je odobrio angažovanje pripadnika OS BiH na obilježavanju 11. jula i godišnjice genocida u Srebrenici, te angažovanje helikoptera OS BiH koji je evakuisao učesnike Marša mira.

Upućeniji u zbivanja u OS BiH kažu da se radi o pravom profesionalcu, kojeg politika ne zanima i drži se dosljedno zakona, te ostavljaju mogućnost da on možda i odbije izdati naredbu za učešće pripadnika OS BiH na paradi koja se organizira povodom obilježavanja neustavnog praznika.

Kako se politika duboko uvukla u MO BiH i OS BiH, ne treba iznenaditi ako se pokaže u narednim danima da je general Jeleč po zadatku otišao baš sada na odmor kada se javno treba odrediti prema poštivanju Ustava BiH, odnosno odluka Ustavnog suda BiH.

Također, ne bi bilo ni veliko iznenađenje da na odmoru bude i ministrica Pendeš,  te se tako hrvatski kadrovi izvuku iz ove priče, a odlučivanje bude prepušteno planski srpskim kadrovima ministru Jeriniću i generalima Tepšiću i Vukoviću.

Uz Vukovića i Jerinić je u julu prošle godine bio na meti Dodikovog SNSD-a jer se pravio da ne zna ništa oko angažovanja pripadnika OS BiH u Potočarima.

No, sudeći prema njegovom odnosu prema neustavnom referendum kada je izjavio da je on lično izdao naredbu pripadnicima OS BiH da glasaju, i ovoga puta je podržao Dodikove neustavne aktivnosti, vjerovatno da bi se iskupio za “grijeh” od 11. jula. Da li će profesionalca Vukovića uspjeti prelomiti pa ga uvući u ovu neustavnu priču znat će se za šest dana.

Osim scenarija po kojem Pendeš i Jeleč se izmiču, a srpski kadrovi donose odluku, ostaje mogućnost da ipak ministrica i načelnik donesu odluku i naredbu, a po nalogu svog stranačkog šefa lidera HDZ BiH Dragana Čovića.

Učine li to njih dvoje, bit će to jasan pokazatelj da dvojac Dodik-Čović koji se u posljednje vrijeme intenzivno angažirao na rušenju Ustavnog suda BiH preko donošenja novog zakona, aktivno rade i na rušenju OS BiH, što se uklapa u njihove planove stvaranje državne zajednice sastavljene od tri entiteta.

Ne treba zaboraviti da je Čović podržao Dodikove neustavne aktivnosti oko organizovanja referenduma 25. septembra, te eventualni nalog izdat Pendeš i Jeleč da udovolje Dodikovom zahtjevu treba posmatrati upravo u okviru ovih političkih poteza lidera HDZ BiH.

Indikativno je da se o Dodikovom zahtjevu i najavi mogućeg učešća pripadnika OS BiH na neustavnoj proslavi ne oglašavaju Bošnjaci iz MO i OS BiH, zamjenik ministrice Sead Jusić (SBB), zamjenik načelnika OS BiH general Senad Mašović,  te generalni inspektor MO BiH general Enes Husejnović.

Nisu se oglašavali ni kada su pripadnici OS BiH glasali na neustavnom referendum, kao ni kada je pitanje njihove odgovornosti pokrenuo Sifet Podžić, predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Također, stajali su po strani  i kada je odlukom Disciplinske komisije odgovornosti oslobođen poručnik Nenad Pavić koji je u uniformi snimljen na glasačkom mjestu.

(nap)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime