Bošnjaci su birali između šahovnice i škole

0
8

jajce-vodopad-aa

Jajce – Mi smo tražili da se u postojećim školama popravi stanje, da dođe do određenih promjena koje će dovesti do ravnopravnosti, kaže načelnik Općine Jajce Edin Hozan

I prije no što je Skupština Srednjobosanskog kantona izglasala da se u Jajcu formira nova srednja mješovita škola koja će raditi po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, učenici dviju srednjih škola, koliko ih u Jajcu ima (Srednja strukovna škola i Srednja škola “Nikola Šop”, rade po hrvatskom planu i programu) protestom su rekli ne podjelama.

Trebalo bi

Njihova mirna šetnja gradom rezultirala je i sastankom sa šefom misije OSCE-a ambasadorom Jonathanom Mooreom, koji je posjetio Jajce i dao im podršku, a nekoliko dana kasnije uslijedila je odluka na koju učenici srednjih škola u Jajcu ne pristaju, tražeći da se i njihov glas čuje i uvaži. Ne žele da se u njihovu gradu prave podjele, a i znaju da je bilo vrijeđanja (i tuča) kad su išli odvojeno u školu (osnovnu), dok toga u srednjim školama u koje idu zajedno nema.

Ista odluka bila je tema i sastanaka predstavnika međunarodne zajednice koje je predvodio ambasador Moore sa predstavnicima općinskih vlasti i civilnog društva u Jajcu.

Na tim sastancima uz šefa misije OSCE-a u BiH bio je Michael Doyle u ime visokog predstavnika u BiH, kao i Donato Giuliani, savjetnik za kulturu francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u BiH, koje su članovi Vijeća srednjih škola u Jajcu upoznali sa daljnjim koracima: protesti pred početak nastave u rujnu, kao i njen bojkot.

Ambasador Moore osudio je odluku Skupštine SBK-a kojom se dijele učenici protivno njihovoj volji, naglašavajući da djeca u BiH zaslužuju najbolje uvjete za inkluzivno i kvalitetno obrazovanje, te da je kreiranje još jednog slučaja “dvije škole pod jednim krovom” korak u suprotnom smjeru i nije način da se riješe pitanja kao što su nastavni plan i program ili učenička svjedočanstva… Lokalne vlasti u Jajcu bi trebalo da povuku svoj zahtjev, a kantonalne vlasti bi trebalo da se suzdrže od provedbe ove pogrešne odluke.

I izaslanik visokog predstavnika u BiH uputio je poziv vlastima SBK-a da preispitaju svoju odluku o formiranju nove škole u Jajcu i da umjesto toga napore usmjere na pronalaženje rješenja za probleme u obrazovnom sektoru na način koji neće ugroziti multietnički karakter općine Jajce i Srednjobosanskog kantona. Donato Giuliani je istaknuo u čemu se ogledaju jedinstvo i snaga njegove zemlje, a to su škole u koje sva djeca idu zajedno, uz želju da isti principi i vrijednosti budu primijenjeni i u BiH.

Edin Hozan, načelnik Općine Jajce, kaže da zahtjev nije došao od lokalne zajednice, nego je “zahtjev roditelja u pitanju, a lokalna vlast, uključujući i načelnika, i mene kao predstavnika politike SDA, daje podršku roditeljima i on nije išao u pravcu formiranja novog pravnog subjekta, nego je išao u pravcu stvaranja ravnopravnijih uslova za školovanje bošnjačke djece u okviru postojećih škola i to Bošnjaci u Jajcu traže godinama”.

Načelnik Općine će kazati i “da otkako su se vratili u Jajce, dakle u proteklih 18 godina, stalno traže da dođe do određenih tehničkih promjena koje bi omogućile ravnopravan status bošnjačkoj djeci koja žive u svom, na svom, u svojoj državi, a izučavaju nastavu koja se odvija na isključivo hrvatskom planu i programu i uče iz udžbenika koji se štampaju u Zagrebu, a to niko neće naglas da kaže osim mene”.

Omalovažavanje i diskriminacija

Kazat će i da “naša djeca u BiH, u Jajcu uče i izučavaju udžbenike koji se štampaju u Zagrebu i dobivaju svjedodžbu u čijoj pozadini je šahovnica. Dakle, to je omalovažavanje i diskriminacija u proteklih 18 godina Bošnjaka u Jajcu. I na to su svi žmirili, šutjeli, zatvarali oči, a svima smo se obraćali, kad govorim sad u množini i sebe tu stavljam, ali govorim isključivo o roditeljima. Roditelji su iz godine u godinu tražili da se to promijeni i nikada nisu tražili novi pravni subjekt. Ni sada. Ali, nakon što je ministrica rekla u postojećim školama ne možete dobiti ništa, jedino što vam ja mogu ponuditi je da vam osnujem školu za Bošnjake, roditelji su prihvatili, jer nisu imali alternativu. Mislim da nema niko pravo da nakon 18 godina Bošnjake u Jajcu osuđuje što su prihvatili nešto za što smatraju da je bolje za njih i za njihovu djecu u odnosu na ono što su imali dosad, a to je jasna diskriminacija i ne dozvoljavanje bošnjačkoj djeci da se obrazuju po planu i programu kakve imaju djeca u Sarajevu, u Zenici, u Tuzli, već dobijaju obilježje na svojim svjedodžbama koje u pozadini ima dominantno šahovnicu.”

– Rekao sam da ni ovo nije dobro, ali to nije nešto što smo mi tražili. Mi smo tražili da se u postojećim školama popravi stanje, da dođe do promjena koje će dovesti do ravnopravnosti. Međutim, Ministarstvo je to glatko odbilo i reklo ili ćete prihvatiti ovo ili nećete dobiti ništa, znači, bukvalno tako, da pojednostavim i prevedem, riječi su načelnika Općine Jajce.

2645856

Načelnik Hozan se slaže s ljudima iz međunarodne zajednice i siguran je da “90 posto Bošnjaka u Jajcu nisu oduševljeni ovim, ali šta su mogli, šta im je ko ponudio?

Neka međunarodna zajednica, uključujući i sve naše druge relevantne institucije, napravi ravnopravniji položaj za Bošnjake unutar postojećih škola i ne mora se ova odluka provesti. Ali, dok se to ne učini, mi smo zadovoljni ovim rješenjem koje nam omogućava i garantuje izučavanje nastave na jednom bh. planu i programu i gradivu koje je primjereno i odgovara državi u kojoj mi živimo.”
Za učenike koji su protestirali, kazat će da ih podržava i da ne želi da bilo ko bude diskriminiran.

Pokušaj da se čuju i riječi zastupnika u Skupštini SBK-a, odnosno predsjednika klubova stranaka i partija koje participiraju u vlasti, nije se u petak pokazao uspješnim (na telefonske pozive ili se niko nije javljao, kao ni na one dogovorene, a nekima je i mobitel ostao doma, što se saznalo od ukućana etc.).

Nema potrebe

Zastupnici SDP-a BiH u Skupštini SBK-a glasali su protiv osnivanja nove mješovite srednje škole, a stavove su obrazložili u Sarajevu uoči sjednice kantonalne Skupštine.
Od predsjednika Kluba zastupnika Demokratske fronte – Željko Komšić dr. Rusmina Jusufspahića saznali smo da su bili suzdržani pri glasanju, praktički bili protiv jer se DF uvijek zalagao za jedinstveni plan i program ako se može usuglasiti na vrhu države, a ukoliko ne, da ima jedinstven plan i program na razini Federacije, s tim što se treba omogućiti nacionalna grupa predmeta na maternjem jeziku, a sve ostalo da bude zajedničko. Misli da nema potrebe za daljom podjelom, jer svaka dalja segregacija u obrazovanju donosi segregaciju u svim segmentima društva.
Saznali smo i to da su zastupnici DF-a inicirali, što je i usvojeno, da se izvrši ocjena ustavnosti svih obrazaca izdatih od Ministarstva obrazovanja i drugih javnih institucija gdje je osnivač SBK.

OSLOBOŠENJE,
Piše: Angelina ŠIMIĆ

(hamdocamo.wordpress.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime