Bošnjaci Sandžaka žrtve polupismenog novinarstva

0
0

BiH – Medijsko iživljavanje nad našim narodom postaje ustaljena praksa svakog polupismenog zlonamjernog novinara u Srbiji. Naše ćutanje, naše prihvaćanje podmuklih fašističkih tekstova je jednom tinjajućem zlu dalo potreban legalitet da napreduje i pređe sve granice humanosti, etike i profesionalizma.

Lično u mentalitetu muslimana u Srbiji se desilo ono najgore. Mi smo se jednostavno navikli na tekstove tipa Traže državu u Sandžaku, Sprema se haos u Pazaru ako izruče Orića? Stotinu ljudi beži iz ovog srpskog grada, Navijači iz Sandžaka Vučiću prete smrću i mnoge druge fantastične priče iz bolesnih novinarskih umova Srbije. Mi smo navikli da nas mrze! A to je za našu bezbednu budućnost veoma opasno. Kada su za vrijeme poplava Pazarci po ko zna koji put pokazali svoju dobrotu, i kada su bili među prvima koji su pomogli o tome se u medijima minimalno izveštavalo. Kada je za RTS izjavio Mersid Duranović: “Došao sam da dam jednu moju penziju. Penzija mi je osam hiljada. Od srca je dajem ugroženom narodu Srbije.”, to je bilo samo na sajtu RTS-a. Nikad se o takvim primjerima nije izveštavano. Mi smo za srpke medije, vehabije, ubice, faktori rizika, faktori nestabilnosti i huligani. To je Pazarac koji se prikazuje ostaloj Srbiji, ostalom svijetu. Sjećate se zemljotresa u Kraljevu? Među svim opštinama, najveću pomoć je pružila Pazarska opština kroz sve svoje institucije. Ali ne, i o tome se šuti. Novi Pazar čak nije ni dostojan da bude prikazan na mapi vremenske prognoze.

Neodgovorno ponašanje naših predstavnika dodatno gnoji fašističko novinarstvo. Naši lideri ćute ukoliko o njemu lično izvještavaju dobro. Baš njega briga šta pišu o gradu koji vodi ili narodu koji predstavlja. Stiče se utisak kao da smo obična strvina bačena pred krvoločne novinare pune žudnje za nekim novim devedesetim. Još gora je naša reakcija, kada pristanemo da trećinu naših sugrađana proglase paravojnom vojskom, ili drugu trećinu bolesnim borcima za parazitsku autonomiju. Po ovom pitanju moramo biti ujedinjeni i oštro osuditi svaki napad, jer to nije napad protiv političke opcije koju biramo, to je varvarski čin protiv vjere i naroda kojem pripadamo.

Cilj zlonamjernih medija nikada nije mali. Ne žele oni samo da nam okrnje ugled, ne žele oni čak ni da nas provociraju. Njihov jedini cilj je opstanak mržnje i nevjerice prema bošnjačkim muslimanima u Sandžaku. Njihova jedina želja, možda trenutno fantastična ali ipak ambiciozna jeste prizivanje nekih novih genocida. Mi ne smijemo spavati i nijemo gledati njihove napade mi moramo na vrijeme reagirati. Zar ne vidite da ne smijemo podići jedan prst pred kamerama, prst koji simbolizira Božije jedinstvo. Oni dobro znaju da jedan prst kod muslimana znači Božije jedinstvo, ali ne, to nije ništa manje nego prijetnja državi.

Gotovo većina printanih medija počev od Kurira, Telegrafa, Blica i bezbroj elektsonskih izveštava na diskriminirajući način o Bošnjacima i Sandžaku. To ne treba zanemarivati i zaboravljati. Ipak žrtve ovakve propagande su nemarni i slabi. A mi nismo nemarni i slabi. U vezi sa tim. Napravit ćemo bazu podataka u saradnji sa našim novinarima i svim čitaocima gdje ćemo sakupljati sve diskriminirajuće tekstove i javne govore mržnje protiv Bošnjaka od strane medija. Zamolio bih sve Bošnjake da jednostavne uvredljive tekstove na račun bošnjačkih muslimana fotografišu sa datumom objave i pošalju na mail [email protected] . Svi zajedno ćemo biti ti koji pamte i sakupljaju, u budućem periodu biće organizirana izložba svih fotografija sa temom Mediji koji mrze. Pokažimo im tako da mi ne spavamo i da ih pratimo. Naravno ovo je minimalno, pozivam Bošnjačko nacionalno vijeće da reagira, predstavnike pozicije i opozicije. Ako ste se prihvatili naroda onda budite odgovorni prema njemu. Znajte, ova medijska mržnja nije za ignoriranje. Propaganda mržnje je vjesnik genocida.

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime