Bošnjaci Sandžaka nisu zaboravili šehide Hadžeta

0
6

18Sandžak – Bošnjaci Sandžaka, ni nakon 70 godina, nisu zaboravili šehide Hadžeta. Sa trga Gazi Isa-bega Ishakovića, u četvrtak 04. 09. 2014., sa podne namaza, put Hadžeta, mjesta strijeljanja Bošnjaka Sandžaka, uputila se kolona od više hiljada sandžačkih Bošnjaka da prouči dovu ubijenima šehidima Hadžeta.

Tačno prije 70 godina, na Hadžetu u Novom Pazaru, koje još uvijek podsjeća na smrt, komunističke vlasti strijeljale su više od 2 000 Bošnjaka, samo zato što pripadaju jednom narodu, i jednoj vjeri! Kolonu su predvodili visoki predstavnici Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem i muftijom sandžačkim Muamer ef. Zukorlićem.

Uz tekbire, kolonu su pratili i nekoliko desetina mladića, obučenih u zelena odijela sa sandžačkim grbom na ramenu, u crvenim fesovima, uzdignutih čela, pokušali su da dočaraju ugledne Bošnjake koji su 1944. isto tako ponosno koračali do mjesta zločina!

Program na bolnoj hadžetskoj parceli otpočeo je učenjem kaside „O HADŽETU“ u izvedbi Hamze Škrijelja, a onda učenjem sure Jasin za duše šehida.

„Evo smo na grobnici“ – ovim riječima muftija Dudić je jasno opisao ovo mjesto. U svom govoru muftija Dudić je citirao oporuku jednog šehida u kojoj se zaklinje svojim najbližim da „Ništa nismo krivi, Bogom ti se kunem“. Muftija je poručio da se Bošnjaci neće smiriti, sve dok se istina ne obistini.

„Bošnjaci se ne smiju prepustiti emocijama“ – kazao je muftija Zukorlić na početku svog govora, istakavši da su se Bošnjacima ponavljali genocidi. Muftija je pozvao vladu Republike Srbije da otvori arhive i dozvoli porodicama stradalih da saznaju gdje su mezari njihovih ubijenih.

Na kraju skupa, hafiz Abdurrahman Kujević proučio je dovu stradalim. Sa suzama u očima prisutni su ispratili još jednu godinu sjećanja na ubijene, svoje najbliže, uz želju da već sljedeće godine dožive kolektivnu dženazu, uz tih šapat „DA SE NIKAD NIKOM NE PONOVI“!

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime