BOŠNJACI SA SBK KONAČNO IMAJU CILJ

0
10
Elmedina MUFTIĆ: Posebno sam se radovala činjenici da se u sali nalaze Bošnjaci pristigli iz raznih krajeva svijeta, reklo bi se koračali smo iz raznih pravaca da bi došli do istoga cilja. Lijepo je znati da Bošnjaci konačno imaju cilj, i da će ako Bog da pronaći put… Prvi puta u historiji Bošnjaci su sebi osnovali ovakvu organizaciju koja će ih ujediniti i približavati matici Bosni, kao i jedne drugima. Postajemo svjesni svoje vrijednosti i bogatstva naše kulture, tradicije, a svoju snagu crpimo s izvora islama. Više nismo “obezglavljena skupina koja luta dunjalukom”, sve više postajemo faktor bez kojeg se u budućnosti neće moći odlučivati na ovim turbulentnim balkanskim prostorima.

U nedjelju, 29. decembra 2013.godine, Svjetski bošnjački kongres (SBK) je obilježio svoj prvi rođendan. Tim povodom održana je svečana i radna sjednica SBK, na kojoj sam prisustvovala. Sjednica se odvijala u prijatnoj, opuštenoj ali i radnoj atmosferi, okupljeni su odavali zadovoljstvo, kao i spremnost da se i dalje zalažu, kako bi SBK ispunio sva očekivanja i zadatke sa što boljim rezultatima. Mladi, obrazovani, sposobni, elokventni, samouvjerni, takav su utisak ostavljali prisutni članovi svih odbora SBK. Ono što posebno krasi ove ljude je njihova spremnost da se zalažu za dobrobit zajednice, odnosno prosperitet bošnjačkog naroda u svim segmentima života. Posebno sam se radovala činjenici da se u sali nalaze Bošnjaci pristigli iz raznih krajeva svijeta, reklo bi se koračali smo iz raznih pravaca da bi došli do istoga cilja. Lijepo je znati da Bošnjaci konačno imaju cilj, i da će ako Bog da pronaći put… Prvi puta u historiji Bošnjaci su sebi osnovali ovakvu organizaciju koja će ih ujediniti i približavati matici Bosni, kao i jedne drugima. Postajemo svjesni svoje vrijednosti i bogatstva naše kulture, tradicije, a svoju snagu crpimo s izvora islama. Više nismo “obezglavljena skupina koja luta dunjalukom”, sve više postajemo faktor bez kojeg se u budućnosti neće moći odlučivati na ovim turbulentnim balkanskim prostorima.

SBK je putem Deklaracije uputio jasnu poruku, da je Bošnjak najpreči drugom Bošnjaku, da se čast i dostojanstvo Bošnjaka mora braniti! Najoštrije je osuđen pokušaj negiranja genocida, kao i izjednačavanja žrtve i zločinca, čemu se treba suprotstaviti ne pitajući za cijenu koju ćemo platiti. Bošnjaci se ne smiju dijeliti po geografskoj pripadnosti, jer zemlja Bosna je matica svih Bošnjaka, ma gdje se oni nalazili, a Sarajevo glavni grad.

Moj najdraži pisac reče “svako ima lice, ali svako nejma čehru”, ono što me posebno dojmilo jesu čehre. Prave naše bošnjačke, ponosne, pametne, gazijske čehre. Čehre koje se spuštaju na sedždu. Samo oni koji kleče pred Bogom, mogu uspravno da stoje pred ljudima. Uspravni, samosvjesni, jaki, jedinstveni Bošnjaci okupljeni oko SBK koračaju u drugo ljeto postojanja, kao i u budućnost u kojoj više nikad mi, Bošnjaci nećemo biti ničija janjad za klanje, više se nikad neće pisati poeme o “Havi majki Prijedorčanki”, kojoj su četnici ubili šest sinova i muža…

Bošnjaci postaju svjesni, ko su, šta su, odakle su i kome pripadaju…Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime