Bošnjaci, probudite se!

0
114

Kasim-LangicU vjeri nema prisile, ali ne smije da bude ni uznemiravanja vjernika od strane drugih

Autor: Kasim Langić Kalimero

Islam kao religija u suštini postoji od kada postoji i ljudski život na ovom dunjaluku. Kroz cijelu ljudsku povijest se prožima ljudsko vjerovanje ili nevjerovanje, pokornost ili nepokornost, ispravno ili neispravno poimanje životnih vrijednosti. Zato su nam slati Allahovi poslanici s.a.w.s., da bi nam objasnili vjeru i sačuvali nas šejtanovih zamki, nevjerovanja ili krivog vjerovanja. Sve upute imaju oni koji za sebe kažu da su muslimani, od istoka do zapada, do Sudnjeg dana. Oni koji nisu slijedili te upute postali su oni koji su zalutali ili čak oni koji su na sebe srdžbu izazvali.

„A spletke će pogoditi upravo one koji se njima služe. Zar oni mogu očekivati nešto drugo već ono što je zadesilo narode drevne? U Allahovim zakonima ti nikad nećeš naći promjene, u Allahovim zakonima ti nećeš naći odstupanja“ (Fatir, 43.)

Nas praotac Adem a.s. i naša pramajka Hava su bili muslimani, jer islam ne znači nista drugo do pokornost Allahu Uzvišenom. Svaki insan koji je svojim jezikom i srcem potvrdio vjerovanje i koji je pokoran Allahu dž.š. naziva se muslimanom. Šta je to prava pokornost? Prije svega vjerovanje u Allaha Uzvišenog, a onda činjenje onoga što je on naredio i čuvanje od onoga što je On zabranio. Nakon svjesno izgovorenog šehadeta, slijedi življenje po propisima koje je donio naš vjerozakon. Stubovi, tj.temelji našeg vjerovanja i naših dužnosti su predstavljeni kroz imanske i islamske šarte. Formula je jednostavna kao, na kraju krajeva, i prakticiranje vjere islama koji je opće prihvatljiv i opće shvatljiv. Islam nije rezerviran ni za kakve elite i nisu mu potrebni posebni ”experti“ za tumačenje.

Uzvišeni Allah kaže: „Mi poslanika nismo pjesništvu podučili, to mu ne priliči. Ovo je samo pouka – Kur’an jasni, da opominje onoga ko ima pameti, i da zasluže kaznu nevjernici.“ (Jasin , 69. i 70.) Kad Kur’an Jasni mogu razumjeti i primijeniti čak i najneobrazovaniji ljudi, zašto se naši (muslimanski) akademici slomiše od dokazivanja da su, tobože, “vehabije“ stvarni problem ove zemlje i zašto se Islamska zajednica slomi izvinjavajući za nemile događaje, ako nema ništa sa njima. Portali,TV stanice, radio emisije toliko puta izgovaraju riječ ”vehabija” posljednjih dana, da smo sigurni da će svi Bošnjaci koji se prezivaju Vehabović biti iskomplesirani zbog svog prezimena. Dokle tako?

Evropa je puna vjernika koji izgledaju kao te tzv. “vehabije“, nema ulice u kojoj se ne mogu sresti, izuzev onih u kojima ima nemorala, i niko nema nikakvih problema sa njima,a čim uđu u Bosnu, budu dočekani još na aerodromu od strane policije s teškim naoružanjem i skenirajućim pogledima.

Zar su vjernici muslimani Bošnjaci postali zarobljenici u svojoj vlastitoj državi koju dijele sa manjinskim narodima? Svi koji liče na tzv. ”vehabije” svjesno ili podsvjesno strahuju od represija koje im stalno, ni krivima ni dužnima, vise iznad glava. Mladić iz Kotor Varoša je uhapsen radi facebook statusa, kojeg je na kraju krajeva i obrisao. On je predstavljen kao velika bošnjačka ‘opasnost’, dok je u isto vrijeme facebook pun srpskih zločinaca koji slobodno orgijaju uz genocidne povike „Nož, žica, Srebrenica”.

Mladen Ivanić, gostujući u emisiji, izjavljuje da se svi trebaju boriti sa svojim ekstremima, a niti jednom riječju ne spominje poznati zločinački Ravnogorski četnički pokret. Spominje samo islamski vjerski ekstremizam. Naši akademici, analitičari i političari samo klimaju glavama. …Bošnjaci, probudite se!

Nevjerovatno drsko je ograđivanje bošnjačke elite od muslimana Bošnjaka kojima je islam na prvom mijestu kao što i treba da bude, koji nisu muslimani samo petkom i bajramima, već koji aktivno prakticiraju vjeru od namaza do namaza, vode brigu o imanu i islamu i ne pripadaju nikakvim krugovima, osim džamijskom džematu.

Naša poruka svim pomenutim intelektualnim zanesenjacima, koji uzimaju sebi za pravo da misle da su naši predstavnici i da nas trebaju braniti od tzv. vehabija, je da budu razboriti, da ne razjedinjuju više ovaj, ionako, napaćeni narod, da ne budu poltroni dušmanima, već da se počnu iskreno brinuti o svom narodu i svojoj zemlji.

Allah dž.š. je naredio vjernicima i vjernicama da se čvrsto Allahova užeta drže i da se ne razjedinjuju. „A spletke će pogoditi upravo one koji se njima služe. Zar oni mogu očekivati nešto drugo već ono što je zadesilo narode drevne? U Allahovim zakonima ti nikad nećeš naći promjene, u Allahovim zakonima ti nećeš naći odstupanja“ (Fatir, 43.)

Vjernici pozivaju one koji to nisu da upoznaju propise vjere, kako bi spoznali slast imana i kako bi vjernike razumjeli. Pozivaju ih uz saznanje da u islamu nema prisile. Ali, kao što u islamu nema prisile, ne smije da bude ni uznemiravanja iskrenih vjernika od strane drugih.

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime