Bošnjaci opet pobjeđuju! Kakanj postaje mjesto ugodnog života!

0
90

poligon-maketaKakanj – Dugo se u Kaknju nije upamtio ovako žestok intenzitet infrastrukturnih radova kao posljednjih mjeseci. Teško je sve nabrojati, a da nešto ne ostane zaboravljeno, jer mnogo toga je urađeno u posljednje vrijeme, a po pitanju putne/cestovne infrastrukture u centru i okolini centra Općine.

Veliki infrastrukturni podvizi načelnika Nermina Mandre uz podršku Općinskog vijeća započinju odmah po stupanju na dužnost u 2012. godini. Podsjetimo da je odlukom Općinskog vijeća uveden jednosmjerni saobraćaj. Bilo je mnogo negodovanja, ali vremenom se ovaj potez ispostavio kao odlično, ali ipak manje – više praktično rješenje. Ne zaboravimo ni izgradnju kružnog toka kod Energopetrolove pumpe čime je riješen dugogodišnji problem skretanja i rješavanja stvaranja saobraćajnih gužvi. Kakanj je dobio i prvi trg – trg Kemala Baysaka i prvu sahat-kulu.

zgrada-opcineNova zgrada općine: Dobra ili loša odluka?

Međutim, ono što se često spočitavalo je neodržavanje te iste putne komunikacije, a prije svega u glavnoj ulici Alije Izetbegovića. Podsjećamo da održavanje ove dionice nije u nadležnosti Općine Kakanj nego Kantonalne direkcije za ceste. No uprkos tome, mudrim potezima Općinskog vijeća slika urbanog dijela Općine se počinje iz dana u dan mijenjati – bez pomoći, Kantona, Federacije, države.

Zvuči pomalo nevjerovatno, ali Kakanj je za 2014. godinu ostvario suficit u budžetu.

Budući da smo u nekoliko navrata pisali o infrastrukturnim podvizima, i onima koji tek dolaze do kraja godine, teško se oteti dojmu da je ovaj sastav općinske vlasti učinio i još čini velike stvari za ovu općinu. Mnogi su bili protiv izgradnje nove zgrade Općine Kakanj, ali kada se sagleda jedna druga činjenica i ovdje su općinari „uboli“. A evo i kako.

Zahvaljujući koncesiji Termoelekrane Kakanj na osnovu zagađenosti, velika sredstva su pribavljena kako bi se nova zgrada izgradila, a stara trošna vratila u posjed vlasnika RMU Kakanj. Prodale su se nekretnine u vlasništvu Općine, a koje su godinama bile izdavane privatnim subjektima. Izgradnjom nove zgrade se dobija ljepša slika Općine iz više uglova. Ulica Branilaca u kojoj se nova zgrada pravi bila je „mrtva“. Na nju se prelazilo jedino kada se plaća struja u Elektrodistribuciji. Zgrada će dobiti moderan izgled, uljepšat će i oživjeti ovaj dio, a ujedno će zakloniti već odavno odbojni pogled na naselje Vardu, koji je ruku na srce, često bio prekriven otpadom i smećem. Druga stvar je što će nova zgrada biti multifunkcionalna, posjedovat će privatne garaže za privatna fizička lica čime se povećava broj parking mjesta u gradu. Tu su ujedno uračunati i poslovni prostori koji će se prodavati i gdje će Općina inkasirati više desetina hiljada KM.

Izgradnja stambenih jedinica za pripadnike romske populacije je jedan od značajnijih projekata s kojim se u koštac uhvatila Općina Kakanj. Godinama je rješavanje ovog problema bilo sakrivano pod tepih. Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je nekoliko ovakvih objekata.

Umjesto biciklističke staze – šetalište.

Ne treba umanjiti važnost ni biciklističke staze koja realno nije ispunila očekivanja. Više tu možemo vidjeti šetača nego biciklista, ali i to može biti pozitivna stvar. Uz malo mašte, ideje, krativnosti i ulaganja, biciklistička staza može postati nešto kao „mala ulica“, uz neke sadržaje, klupe, rasvjetu itd. Kakanj bi time dobio još jedno šetalište. No to nije sve. Moderna saobraćajnica i jednosmjerni saobraćaj se proteklih dana produžio do direkcije RMU Kakanj. Tek u narednih nekoliko dana će taj dio poprimiti svoj idealan oblik, a prema reakcijama građana, ovo je pun pogodak. Još jedan pun pogodak je i renoviranje dionice od Rudstroja do Karitasa – dotrajao asfalt na ovoj dionici je davno trebao biti uređen, ali zbog nedostatka novca to nije bilo moguće. Ova dionica se također nastavlja i prema zgradi IC-a, što je također pohvalno i potrebno. No općinari se ni tu ne zaustavljaju. Prije nekoliko mjeseci te iste vlasti su ponudile mladim kakanjskim arhitektima da dizajniraju park – dječije igralište, sportski poligon preko puta Đuđinog mosta. Za izgradnju pomenutog sportskog poligona i dječijeg igrališta Općina Kakanj na raspolaganju ima oko 100.000 KM. Od ovog iznosa 55.000 KM je donirala Tvornica cementa Kakanj, dok će ostatak biti izdvojen iz budžeta Općine. Umjesto improvizovanih kioska na glavnoj ulici kod direkcije RMU, ali i na „maloj ulici“, uveden je red i disciplina. Umjesto dotrajalih kioska, izgrađene su modrni trgovačko-uslužni objekti. Vrlo bitna investicija je plato kod trećeg solitera. Dotrajali asfalt je promijenjen, a na toj lokaciji obilježena su i parking mjesta.

Urađeno je niz drugih projekata, ali za najbrajanje svih nih bilo bi potrebno još ovoliko teksta.

infrastruktura-parking-1024x683Nedovršeno pitanje CCI

Ukoliko bi se bar jedna stvar mogla poboljšati u nardnom periodu to je reaktivacija kakanjskog CCI, ili u narodu više poznatog kao zgrada Konzuma. Kakanj je izgradnjom ovom objekta izgubio poznato, kultno mjesto okupljanja mladih i starih. Izgubili su Partizan, mjesto druženja svih generacija, a u svrhu izgradnje modernog trgovačkog kompleksa. Nažalost, on nije dugo trajao niti ispunio očekivanja. Ne bi smo navodili razloge zašto je propao, znaju to Kakanjci, ali je žalosna slika ovog dijela grada.

Izvor: Kakanj-x.comBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime