Bošnjaci opet imaju najmanje pozicija!

8
9

parlament1-fbih19032015-658x439Sarajevo – Vijeće ministara BiH od avgusta prošle do februara ove godine imenovalo je ukupno 21 osobu na direktorsku funkciju u državnim institucijama.

Prema istraživanju “Avaza”, na čelne funkcije agencija, direkcija i instituta u tom periodu imenovano je sedam Bošnjaka, šest Hrvata i osam Srba! Ukupna računica govori o tome da je nastavljen trend održavanja debalansa na štetu Bošnjaka, koji je već duži niz godina prisutan.

Statistički podaci

Iako su najbrojniji narod, prema pouzdanim informacijama koje su nam prenesene iz Vijeća ministara BiH, Bošnjaci zauzimaju nešto ispod 30 posto od ukupnih pozicija u državnim institucijama! Loš trend uspostavljen posljednjih godina nastavljen je i u Vijeću ministara kojim rukovodi Denis Zvizdić iz SDA.

U ovoj statistici vode Srbi, sa 36 posto zauzetih čelnih pozicija, a na drugom mjestu su Hrvati, koji zauzimaju oko 34 posto pozicija.

Kada je riječ o 21 imenovanju na državnom nivou, koje je Vijeće ministara izvršilo u proteklih pet mjeseci, Bošnjaci su imenovani na čelne funkcije Instituta za mjeriteljstvo, Agencije za sigurnost hrane, Agencije za rad i zapošljavanje, Obavještajno-sigurnosne agencije, Direkcije za evropske integracije, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

Srbi su imenovani na direktorske pozicije Agencije za lijekove i medicinska sredstva, Agencije za unapređenje stranih investicija, Regulatorne agencije za komunikacije, Službe za poslove sa strancima, Agencije za nadzor nad tržištem, Ured koordinatora za reformu javne uprave, Konkurencijskog vijeća i Fonda za povratak.

UIO i RAK

Hrvatima su pripali Direkcija za ekonomsko planiranje, Institut za intelektualno vlasništvo, Institut za akreditiranje, Agencija za statistiku, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi te Uprava za indirektno oporezivanje, s obzirom na to da je Vijeće ministara na prošloj sjednici Miri Džakuli i nakon isteka mandata odobrilo obavljanje funkcije, a do raspisivanja konkursa.

Pada u oči da su u raspodjeli pozicija na državnom nivou u proteklih pet mjeseci Hrvatima i Srbima pripale dosta značajnije institucije, poput Agencije za statistiku, Službe za poslove za strance te Regulatorne agencije za komunikacije.

Sadašnji odnos nacionalne zastupljenosti na pozicijama

– 30 posto – Bošnjaci

– 34 posto – Hrvati

– 36 posto – Srbi

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. Napravite vasu drzavu ,pa imajte sve funkcije .
    Dominiraju vam Turski geni ,pa imate zelju da druge zlostavljate.
    To vam je u prirodi

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime