Bošnjaci moraju sačuvati pravo nad svojom imovinom

0
6

35535Banja Luka  ̶  Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić naglasio je da su prava Bošnjaka u RS još uvijek ugrožena te da je neophodno da sačuvaju pravo nad svojom imovinom

Stoga smatra da je bila ispravna odluka da se okrugli sto o ugrožavanju prava vlasništva nad nepokretnostima održi upravo u Banja Luci.

“Prava Bošnjaka u ovom entitetu se krše skoro u svim segmentima društva i na mnogo drugih tema mogao bi se i trebao održati ovakav skup. Bošnjaci sa punim pravom, a poučeni ranijim iskustvima, sumnjaju u dobre namjere pojedinih odredbi pomenutih zakona”, rekao je Salkić.

On je danas učestvovao u radu okruglog stola o temi “Ostvarivanje i zaštita prava na imovinu, u kontekstu primjene Zakona o premjeru i katastru i Zakona o porezu na nepokretnosti u RS” koji je održan u Banja Luci.

“Duboko svjesni potrebe očuvanja grunta i sprječavanja manipulacija gruntom od strane vlasti u ovom entitetu, poduzet ćemo sve mjere da sačuvamo grunt koji pripada Bošnjacima. Kao posljedica progona, etničkog čišćenja i genocida počinjenog u zaštićenoj zoni UN Srebrenica, Bošnjaci iz ovoga entiteta su raseljeni po cijelom svijetu. Gotovo da nema općine gdje nema primjera uzurpacije imovine Bošnjaka i imovine Islamske zajednice, koja bi mogla biti legalizirana provedbom ovoga zakona o katastru. Posebno je pitanje oduzete, uzurpirane bošnjačke imovine od strane bivše države, a koja su vlasti ovoga entiteta i općina dodijelile za gradnju izbjegličkih naselja. Ovim zakonom, ta zemlja bi mogla i gruntovno pripasti novim vlasnicima”, ukazao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Poslanici u Narodnoj skupštini i delegati Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda, u redovnoj proceduri uložili su, podjsetio je, veliki broj amandmana, prije svega na Zakon o katastru, ali nije bilo sluha od strane Vlade RS za dogovor, što u dodatnoj mjeri podgrijava sumnju u cijeli ovaj proces.

Organizatori ovog skupa u Banjoj Luci su bili Vakufska direkcija Islamske zajednice BiH i Banjalučko muftijstvo, a pokrovitelji potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Skupu je prisustvovalo oko 130 učesnika, među kojima i predstavnici Islamske zajednice, OHR, OSCE, Institucije ombdusmena za ljudska prava BiH, Geodetskih uprava oba entiteta, Porezne uprave RS i drugi.

Razmatrane su konsekvence donošenja Zakona o premjeru i katastru i Zakona o porezu na nepokretnosti u RS, u kontekstu kršenja prava na imovinu Bošnjaka u ovom bh. entitetu, na koju se ukazuje posljednjih godina.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime