Bošnjaci Kosova uskoro dobijaju prvog filmskog režisera u Holivudu!

0
0

018Kosovo –  Mladi i perspektivni filmski režiser Alsid Saiti iz Planjana kraj Prizrena je u pregovorima za snimanje serije na engleskom jeziku u čuvenoj metropoli svjetskog filma – Holivudu, kraj Los Anđelesa.

Alsid Saiti spada u red poznatijih Bošnjaka Kosova, osobito onih mlađih generacija jer je prije nekoliko godina sa uspjehom završio Akademiju umjetnosti, odsjek za film a svojim diplomiranjem dobija zvanje  – diplomirani dramski i audio vizuelni umjetnik, filmski i tv-montažer, odnosno režiser. Podsjetimo, školovao se u Beogradu a radio je i za nekoliko produkcijskih kuća u Beogradu i Sarajevu. No, kako je shvatio da se “hljeb sa sedam kora”, kako nazivaju one koji se bave filmom, ne može živjeti i zaraditi od toga ne samo na Kosovu već i na balkanskim prostorima, mladi Saiti odlazi u Berlin gdje polako stiče ono osnovno obrazovanje ali i mnogo iskustva u svijetu filma i kamere, upoznavši tom prilikom i mnoge poznate filmske evropske ali i svjetske “face”.

Nakon par godina Saiti je došao na zasluženi odmor u svoj rodni kraj te poželio prošetati prizrenskim Šadrvanom gdje smo ga i sreli te porazgovarali o njegovom životu iza kamere u ovih proteklih par godina ali popričali i o nekim planovima u budućnosti koji će, ako bog da zdravlja, uskoro početi da se realizuju, kako kaže naš sagovornik Saiti.

Evo njegove priče koje će, vjerujemo, zaintrigirati mnoge naše čitaoce, a naročito one mlađe generacije.

Alsid Saiti, između ostalog, za ,,Bošnjak-KS“, ističe:

“Uz veliki maksuz selam čitaocima vašeg i našeg dragog web-portala, moram prvo reći nešto što me je jako obradovalo, a to je činjenica da vas mnogi naši Bošnjaci, bilo oni sa Kosova ili u regionu, mnogo čitaju jer ste objektivni i imate jako dobre i svježe informacije što mene i sve one što žive vani, jako raduje jer svi mi želimo znati šta je to aktuelno u našim bošnjačkim sredinama na Kosovu. Recimo da se nismo sreli od kraja 2012-te od kada sam završio Akademiju umjetnosti u Beogradu te sam se nakon toga, nakratko, vratio na Kosovo ne bi li vidio kakva je ovdje situacija što se tiče mog posla i stvaralačkog duha u vezi filma i svega onoga što to podrazumijeva. No, nakon par mjeseci shvatio sam da ovdje meni nije mjesto te sam pokušao pronaći sebe u nekim drugim destinacijama, gradovima ili državama gdje se moj posao mnogo više cijeni. Dakle, krenuo sam put Njemačke jer mi je ta država bila nekako najprivlačnija jer sam imao već iskustva iz 2010-te godine kada je bio “Eurosong” u Beogradu a ja radio kao volonter te sam tada vidio kako Nijemci sa 15-tak šlepera pune opreme to majstorski rade. To mi je bio signal i privuklo mi pažnju te sam shvatio da su oni velesila u ovom poslu i otišao sam da tamo živim i da izbliza vidim kako to oni rade. Moje prvo veće iskustvo vezuje se za grad Wizbaden, gdje sam i naučio njemački jezik, a nakon toga sam poslije godinu dana krenuo put Berlina da tamo okušam sreću. U Berlinu sam upisao Master-studije iz oblasti filma gdje sam za kratko vrijeme sa uspjehom završio, normalno na njemačkom jeziku”, ističe Saiti.

Nakon završenih Master-studija dobio je više ponuda za posao, kako iz Njemačke, tako iz mnogih evropskih država kao i iz Amerike.

“Da, upravo sada, ovih dana je jedna aktuelna ponuda to je produkcijske kuće iz Los Anđelesa, odnosno Holivuda, gdje treba da se rade nekih 70 epizoda tv-serije i u toku su veoma važni pregovori oko tog projekta. Dakle, još uvijek je scenario oko tv-serije tajna između mene i produkcije, no kad bude krenulo snimanje onda ćemo sve znati. Projekat je ogroman jer će se raditi preko dvije godine što mene jako raduje jer volim raditi sa kamerom, upoznavati ljude, nove tradicije, kulture, nove gradove i još puno toga. Ako projekat uspije, što je sasvim izvjesno, ja ću tu biti, da bih pojasnio vašim čitaocima, prvi asistent režisera, a ujedno i glavni montažer što bi, svakako, bilo veoma značajno i za mene kao mladog čovjeka ali i za bošnjačku zajednicu sa Kosova koju predstavljam, ali i sve Bošnjake svijeta jer raditi tamo gdje se, svojevremeno, rađao film i nije mala stvar zar ne”, ističe Saiti te dodaje:

“To bi mi bila odskočna daska za dalju karijeru jer će to biti  moj najveći filmski projekat u mom životu. Što se ostalih nekih mojih ličnih planova tiče, selim se u južnu Njemačku i tamo želio živjeti. Volio bih, recimo, biti u žiriju čuvenog prizrenskog filmskog Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DOKUFEST ovog ljeta no to, svakako, ne zavisi od mene već od organizatora jer je to ipak jedan brend ne samo Kosova već i Balkana te vidim da je interesovanje svjetskih i evropskih popularnih i poznatih filmskih stvaraoca za taj Festival ogromno što me veoma raduje i mogu poručiti, ako me pozovu ja sam tu jer je Prizren grad mojih snova i mojih nadanja u nekoj mojoj budućoj filmskoj viziji”, istakao je mladi bošnjački filmski režiser Alsid Saiti kome naša redakcija želi puno zdravlja, sreće i uspjeha u daljoj karijeri.

Što se tiče njegove biografije izdvojićemo par interesantnih segmenata u kojima Saiti, između ostalog, kaže “da je odrastanje u Župi i Prizrenu dalo negativnu konotaciju o samoj umjetnosti jer su nas učili da je umjetnost samo folklor i književnost i sve bi se fokusiralo na tome. Kada sam otišao na Fakultet shvatio sam da je totalno pogrešno i drugačije misliti na taj način jer sam upoznao film kao novu umjetnost i usput saznao da je to jako skupa igračka koja zahtjeva neiscrpan rad, mnogo čitanja raznovrsne literature kao i upoznavanja različitih kultura, običaja i ljudi. Samim tim, upoznao sam tim putem jako puno svjetski poznatih imena iz svijeta kulture i umjetnosti, učio od njih, družio se sa njima i slušao njihove savjete. Najviše su na mene uticali Walter Murch i Andrej Tarkovski, kao najbolji režiseri na Balkanu i svijetu, po meni”, rekao je za naš portal Alsid Saiti.

Napomenimo i to da je radio na nekoliko dokumentarnih i filmskih režija, odnosno tv-serija kao i na samom filmu od kojih mu je najpoznatiji “Šesto čulo” u trajanju od 58 minuta. Potrebno je istaći da je Saiti radio više dokumentarnih i kratkometražnih diplomskih filmova. Sve u svemu, za ovog mladog Bošnjaka, tj. filmskog režisera iz regiona Prizrena vjerujemo da će se tek čuti.

(sandzakpress)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime