Bošnjaci imaju pravo na postupak protiv negatora jezika u RS

0
1

Banja Luka – Ustavni sud BiH kazao kako Ustav BiH daje pravo konstitutivnim narodima i ostalima da jezik nazovu imenom kojim žele. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je obavezujuću odluku i potvrdio kolektivno pravo bošnjačkog naroda u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska da svoj jezik naziva bosanski jezik, te kako ovaj narod ima pravo pokrenuti adekvatan postupak protiv svakog onog organa koji taj jezik ne naziva na ovaj način, kazao je stručnjak za ustavno pravo Nedim Ademović.
Ademović je za Al Jazeeru komentirao mišljenje Ustavnog suda BiH koji je jučer dao mišljenje o tome kako vlasti u RS trebaju nazivati jezik bošnjačkog naroda. Tada nije osporena odredba Ustava RS koja je bila predmet apelacije, ali se ističe u mišljenju:

„Ustav Bosne i Hercegovine daje pravo konstitutivnim narodima i ostalima da jezik kojim govore nazovu imenom kakvim žele. Ovakva odredba ne daje pravo javnim vlastima u Republici Srpskoj da u konkretnim slučajevima određuju ime jezika kojim govore Bošnjaci suprotno od njihova ustavnog prava da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele.“

Sagovornik Al Jazeere navodi kako je riječ o obavezujućoj odluci koja kaže kako je Ustav RS u skladu sa Ustavom BiH jer je „odredbu Člana 7, stav 1 Ustava RS moguće protumačiti na ustavni način“.

„Naime, Ustavni sud je zaključio da Ustav Republike Srpske ne propisuje nazive jezika, već samo daje kolektivno pravo svakom od tri konstitutivna naroda da imaju svoje pravo na jezik. To praktično znači da Ustav RS ne naziva te jezike na određen način s obzirom da je propisao da svaki narod ima i političko i ustavno pravo da svoj jezik naziva onako kako želi“, dodaje Ademović.

Dio identiteta

On podsjeća kako je bošnjački narod odavno odlučio da jezik bošnjačkog naroda se naziva bosanski jezik.

„Prema tome, svaki put kada bilo koji organ javne vlasti u BiH, pa samim tim i u RS, koristi naziv jezika, mora poštivati takvu autonomnu volju bošnjačkog naroda, kao i svakog drugog građanina koji se želi identificirati sa bosanskim jezikom kao službenim nazivom ovog jezika.“

Ademović govori kako, u slučaju da bilo koji organ javne vlasti jezik bošnjačkog naroda ili građanina koji se želi identificirati sa bosanskim jezikom ne nazove tako, taj narod ili građanin ima pravo pokrenuti adekvatan postupak protiv tog organa jer se krši njegovo pravo na identitet.

„Pravo na jezik i pravo da se naziva jezik vlastitim imenom onako kako to subjekti odluče je dio identiteta svakog čovjeka i svakog naroda“, dodaje ovaj stručnjak za ustavno pravo.

Izvor: Al Jazeera

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime