Bosna je ostala bez još jednog velikog sina i borca za njenu državnost, cjelovitost…

0
25

 

Bosna je ostala bez još jednog velikog sina i borca za njenu državnost, cjelovitost…

PRESTALO JE DA KUCA VELIKO SRCE ČOVJEKA I GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA

“A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj!” (Al-Fagr, 27, 28, 29, 30)

U ponedjeljak, 11. februara 2019., u večernjim sahatima, prestalo je da kuca veliko srce, velikog čovjeka i borca za Bosnu i Hercegovinu, Zejda Dukmenića, koji je u vremenu višedržavne agresije na našu domovinu bio komandir čete vojne policije Crnih labudova, koja je bila jedna od elitnih jedinica naše slavne Armije Republike BiH.

Svi oni koji vole Bosnu i Hercegovinu i koji su se borili za nju, posebno oni koji su rame uz rame bili sa Zejdom, upamtit će ga kao neustrašivog i čestitog borca koji je u više puta bio ranjavan i krvario za zemlju koju je neizmjerno volio. Ali i nakon svih ranjavanja nije posustao, nakon što bi rane bar malo zacijelile vratio bi se na prvu liniju, borio se za Bosnu!!!

Zejd Dukmenić je bio i vrsni sportista, započeo je karijeru u Njemačkoj davne 1978. Kao sportista je imao izuzetno blistavu taekwondou karijeru. Bio je višestruki prvak u Taekwondou: prvak u Njemačke, višestruki šampion bivše YU. Nakon agresije na BiH bio je selektor Taekwondo reprezentacije BiH i predsjednik Taekwondo saveza BiH. Bio je osnivač Taekwondo akademije “Crni Labudovi” čiji članovi su osvajali medalje na svim prestižnim internacionalnim takmičenjima širom Europe.

Zejd je kao borac bio neustrašiv, čvrst i jak kao stijena, a kao čovjek blag i prijatan, i veoma drag i pouzdan prijatelj … izuzetnih karakternih osobina.

Njegova uloga u odbrani BiH od agresije, kao pripadnika Crnih labudova, bit će upamćena ne samo među svojim suborcima, već građanima i patriotama BiH. Crni labudovi je bila elitna jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, prema čijim boricima, zbog čestite borbe kako prijatelji ali čak i neprijatelji govore sa poštovanjem. Zejd je također bio jedan od pratilaca prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića r.a.. što govori o njegovoj vojničkoj spremnosti.

Uredniku Bosnjaci.Net bila je čast i ponos poznavati ovog velikog čovjeka i borca. Povezala nas je ljubav prema Gospodaru Svjetova, naravno i Bosni i našem narodu (kojem je planiran nestanak), koju smo kao mladići razvijali sa svim čestitim insanima koji su našli smiraj u IZ u Stuttgartu, kojoj se on uvijek vraćao sa posebnim poštovanjem, ali i njemu su na isti način svi uzvraćali. Bio je voljen i poštovan od predsjednika IZ, imama, odbornika i svih članova. Posebno što smo svi bili svjesni, kako reče Elmedina -, “kad je bilo najteže ostavio je udobnost života u Njemačkoj, došao je u Bosnu, da brani vjeru, državu, naciju i njihovu čast. Gazija sa srcem golemim k’o Bosna, gazio je bosanska ratišta, uvijek prvi, svjestan da gazija umire samo jednom. Volio je Bosnu, baš onako kako se voli grumen zemlje iz kojeg smo stvoreni. Abdestila se Bosna krvlju puštenom iz njegovih rana. Simbol čuda bosanskog otpora. Bošnjak koji će ostati upisan u srcu Bosne, srcima vjernika i patriota. Crni labud koji nikad prestati neće kovati snove o slobodi”.

Zejd je nedavno bio hospitaliziran u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, bez nekih pojedinosti o bolesti. Do prije nekoliko dana odgovarao je kratko na moje poruke. I onda je nastala tišina.
Izuzetno me potresao tužan haber o njegovom preseljenju na Ahiret.

Allahu Svevišnji u prostranstvu Dženneta firdeusa nastani plemenitu dušu Zejda Dukmenića, među onima koje Ti smatraš da su najodabraniji dio Ummeta Poslanika a.s. Amin!

Gazijo, brate Zejde, nek’ ti je vječni rahmet, porodici bašum sagosum i veliki sabur. Amin!

Bosnjaci.Net:
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=66900

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime