Bosna i njeni neprijatelji – Franc Ferdinand i Milorad Dodik

1
3

milododikDa li patrioti  zaista imaju legitimitet ubiti neprijatelja  države ?

Ako je  navodni „bosanski“ odnosno srpski patriota Gavrilo Princip imao legitimitet ubiti neprijatelja i okupatora  njegove domovine Bosne i postati heroj,  kakav  legitimitet imaju današnji bosanski patrioti u borbu  protiv današnjih neprijatelja Bosne  i secesionista  ?

Piše: Usanovic Senad

Ako je Franz Ferdinad okupator  i neprijatelj Bosne,  zar Petar Petrović Njegoš nije još veći neprijatelj koji je otvoreno pokazivao svoju primitivnu mržnju.  Njegov spomenik danas okupira  bosanski grad Višegrad.

***

Tačno je da je Austougarska okupirala Bosnu 1878.  iz strateških razloga  te da bi iskoristila  prirodne resurse  naše domovine.  Nezavisnost  Bosne i Hercegovine za okupacionu  vlast  tada nije dolazila u obzir. Da bi  eksploatacija Bosne  bila što efikasnija,  austrougarska vlast je  ulagala u infrastrukturu i gradila Bosnu …

Pošto je  austrougarska vlast  mogućnost  stvaranja i opstanka samostalne  države Bosne  odbiljala – smatrana je  neprijateljem  medju  stanovništvom Bosne.

Posjetom glavnom gradu  Bosne i Hercegovine   austrougarski prijestolonasljednik Franc Ferdinand  je  želio simbolično dati na znanje „ OVO JE  AUSTROUGARSKA“.

Neprijateljstvo prema  austrougarskom okupatoru  koji je predstavljao glavnu branu za velikosrpski ekspazionizam podržan ruskim  strateškim interesima kuliminiralo je  atentatom na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Nije li   interesantna paralela sa sadašnjom političkom situacijom – jer danas  za velikosrpske političare u Bosni, dobitnike  najvećih ruskih nagrada,  najveću opasnost za velikosrpsku ekspanziju u Bosni predstavlja  ulazak  države Bosne i Hercegovine u NATO Savez ?

Da li je Gavrilo Prinzip heroj ili terorista ili iskorišteni mladi idealista u globalne ili nacionalne političke svrhe ?

Na ovo pitanje ćemo dobiti odgovora ako dobro analiziramo aktuelnu  političku situaciju u Bosni i Hercegovini.  Kao da se historija ponavlja ?

Današnja država  Bosna i Hercegovina ima zaklete  domaće neprijatelje  koji  otvoreno  djeluju  na njenom uništavanju  i uništavanju suverene drzave Bosne i Hercegovine i njeno podčinjavanju  susjednoj državi. Njihovi  idejni nacionalistički mentori su pokrenuli okupaciju Bosne i Hercegovine 1992.  ali nažalost nisu gradili Bosnu  nego se  barbarski rušili sve pred sobom. U svom rušilačkom i destruktivnom političkom djelovanju imaju  veliku podršku Srbije I Rusije.

U Bosni se danas  često mogu čuti uzvici  u BiH gradovima:

 „ OVO JE SRBIJA“

U Bosni opet otvoreno djeluju njeni neprijatelji.

Tragikomično je da današnji   neprijetelji Bosne   koji žele propast  države  dižu spomenik  atentatoru i bosanskom srbinu i „bosanskom patrioti“   Gavrilu Principu.

Gavrilo je   ubio  Franca da bi  okupatorskoj  vlasti dao znak da nisu poželjni u  Bosni.

Veoma je važno napomenuti da je organizacija Mlada Bosna  bila financirana   od srpske obavjestajne službe  pod vođstvom srpskog pukovnika Dragutina Dimitrijevića  Apisa a da to njen naivni  bošnjački  član Muhamed Mehmedbašić vjerovatno nije ni znao. Srpske tajne i obavještajne organizacije su aktivnosti  „mladobosanaca“ perfidno usmjeriti  za srpske interese a nikako u smijeru stvaranja nezavisne države Bosne.

Veoma je važno napomenuti da su u državi SHS/ Jugoslaviji  koja je nastala porazom  Austrougarske 1918.  Bošnjaci u Bosni I Sandžaku postali građani drugog reda i bivali  ubijani u mirnodopskom periodu.

Zločin u  sandžačkom  selu Šahovićima  (danas Tomaševo) u kojem je 10. nov. 1924. godine spaljeno  bošnjačko selo  i ubijeno oko  800 stanovnika uključujuči i djecu se  dogodio u „miru“.

Niko nije odgovarao za ovaj zločin.

Agrarnom Reformom 1921. godine Bošnjacima je oduzeta zemlja i uknjižena na ime srpskih seljaka.

Kada aktuelni srpski političari u BiH  otvoreno prizivaju raspad Bosne i Hercegovine i kada javno sanjaju stvaranje jednstvene srpske država odnosno pripajanje Bosne i Hercegovine   drzavi Srbiji – onda se postavlja pitanje :

Ko je veći neprijatelj  Bosne, Franz Ferdinand ili  srpski separatisti ?

Kako će završiti ovi  drugi – pokazaće vrijeme i historija.

Da li je ispravna poruka da je Gavrilo imao moralno pravo ubiti  neprijatelja Bosne i tako postati heroj ?

Šta bi onda današnji neprijatelji Bosne trebali očekivati?

Da li patrioti zaista imaju legitimitet ubiti neprijatelja  države ?

 (Bosanski Talasi)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime