Bosna i Hercegovina u Južnu Ameriku ide izravno, a u Europu ne može ni posredno

0
20

bosna-hercegovina-juznu-ameriku-ide-izravno-a-europu-ne-moze-ni-posredno-slika-1348679Sarajevo – BiH sljedećeg ljeta odlazi u Brazil, u Južnu Ameriku, a dobro bilo da se prije toga što više približi Europi. Ako se previše udalji od Europe, prijeti joj to da ostane uz bok nekih zemalja Južne i Srednje Amerike, to jest, čemerike. Iz Bruxellesa bh. liderima sad poručuju da se ugledaju u bh. izabranu nogometnu vrstu koja se svrstala među one što izravno idu u Brazil na smotru najvažnije sporedne stvari na svijetu. Koja je u BiH postala glavna. Pa se u novinama pojavio i oglas: Mijenjam kuću u Bosni za šator u Brazilu!

U stvaranju bh.nogometne reprezentacije značajan doprinos dali su i Hrvati Blaž Slišković i Ćiro Blažević te hrvatski treneri u mlađim bh. nogometnim selekcijama, a Ivica Osim i brojni drugi njegovi sunarodnjaci u sređivanju stanja u bh. nogometnoj organizaciji. U isto vrijeme u političkoj reprezentaciji BiH istinski politički reprezentanti Hrvata gurani su izvan terena, u svlačionicu, na tribine, pa čak i izvan stadiona. Možda bi oni koji izvana skrbe o sudbini BiH mogli sve ovo imati u vidu ako žele da bude visoko plasirana i na političkom, gospodarskom i socijalnom planu. Bude li i dalje moneta za nečije potkusurivanje, umjesto od moneta BiH će i dalje živjeti od kusura.

Valja loptu malo spusti na zemljicu Bosnu (i Hercegovinu). Ponedjeljak je dan kad te stvarnost ošamari. No, sve u BiH prilično kasni pa se i Bablje ljeto oduljilo. Tako umjesto ponedjeljkom Bosnu i Hercegovinu u posljednje vrijeme stvarnost ošamari – četvrtkom! BiH u Južnu Ameriku ide izravno, a u Europu ne može ni posredno. Iz Bruxellesa stižu novi apeli za dodatne dogovore sedmorice bh. lidera, vjerujući kako je sedam sretan broj iako nije djeljiv s tri (naroda). Hoće li ponuđeni sustav glasovanja 5 + 5 županija za izbor članova Predsjedništva iz FBiH biti za deset, zavisi od toga može li se jedan od sedam uvjeriti u tu političku algebru. Sve zavisi od predizbornih računica i unitarističkog futura drugog. Pred liderima je kompilacija prijedloga, ali svaka kompilacija u pravilu ima i komplikaciju, a u BiH to pravilo je – zakon.

Svoj primjer kako manjinama dati prava pokazali su bh. Hrvati prije presude u slučaju “Sejdić – Finci” kad su u okviru svoje diplomatske kvote za veleposlanika u Japanu imenovali dr. Benjamina Markina koji je rođen u Gani. A onda netko sruši avnojsko i daytonsko načelo BiH te počela demokratskog svijeta i umjesto Hrvata bira njihove političke predstavnike.
Kako postići povjerenje u BiH? Ljudi ne vjeruju drugim ljudima uglavnom iz dva razloga: ili ih malo poznaju, ili ih poznaju previše! Tako je i s političkim strukturama, narodima, državama. Kao u razgovoru ugodnom između mladića i djevojke:
– Trebali bismo se malo bolje upoznati – predloži mladić dokonoj djevojci.
– Jest, pa da raskinemo – usprotivi se djevojka.

Pokazalo se da je politika čistih računa jedino rješenje za povjerenje. Čist račun, ljubav duga, nečist račun, ljubav druga! Svako kemijanje ispod žita pogubno je za BiH, iz tog žita nema pogače. Zapadnohercegovačka županija uplaćuje sedam puta više novca u Sarajevo nego što joj se vraća, što pomalo podsjeća na nezgodnu zgodu kad su Mujo i Haso opljačkali poštu. Svaki je uzeo po jednu vreću i jedan drugom zaželio sreću. Kad su se nakon pola godine ponovo našli, Mujo ispriča kako lijepo živi zahvaljujući vreći punoj novca.

– A kako si ti prošao sa svojom vrećom iz opljačkane pošte? – upita Mujo.
– Moja vreća bila je prepuna raznoraznih neplaćenih računa. Sad ja svaki dan pomalo plaćam te neplaćene račune i tako to – pojasni mu Haso.

Jedni traže da se poništi popis, da popis ide u otpis, a neki su za otpis samo jednih u korist drugih. Isteklo je vrijeme za kockanje sa sudbinom BiH. Neki misle da će sa svojim kockanjem na unitarnu kombinaciju proći kao Mujo na sportskoj kladionice kad mu se konačno jednom posrećilo. Veseo i pod gasom upao je kod Fate u stan te viknuo:
– Fato moja, hik, uboo sam silnu lovu na kladionici, hik!
– Gdje idemo? – upita veselo Fata.
– Ja u Brazil, hik, a ti u matere, hik – uzvrati Mujo.

(vecernji.hr)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime