Bosna i Hercegovina od danas počinje preuzimati kontrolu nad svojim nebom

0
0

oblakBiH – Oblasne kontrole letenja u Zagrebu i Beogradu i dalje će vršiti kontrolu neba u gornjem sloju, preko 10.000 metara. To će trajati do 1. oktobra 2015, odnosno 13. novembra 2015, nakon čega možemo reći da će Bosna i Hercegovina kontrolirati svoje nebo u punom kapacitetu, kazao ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić

Vlasti Bosne i Hercegovine će od 13. novembra, kada počinje jesenje računanje SLOT-ova, kojima se utvrđuje kada i kako lete avioni, vršiti kontrolu neba u donjem i srednjem sloju do 10.000 metara, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH.

Ovo je istorijski događaj za Bosnu i Hercegovinu, jer od proglašenja nezavisnosti 1992. godine, ova zemlja prvi put preuzima kontrolu nad svojim nebom. Dosad su taj posao obavljale kontrole letenja iz Zagreba i Beograda.

Također, preuzimanjem kontrole nad vlastitim nebom država će ostvarivati značajne prihode od ove djelatnosti.

“Aktivnosti smo započeli prije desetak dana, a zvanično možemo reći da od 1. oktobra vršimo kontrolu bh. neba. Do 13. novembra moramo sačekati, jer se SLOT-ovi utvrđuju svakih šest mjeseci, kada u aviosaobraćaju počinje jesenje računanje vremena. Do tada ćemo biti spremni da ispunimo sve predradnje u skladu sa standardima EUROCONTROL-a”, naveo je ministar Hadžić.

Period finalne faze tranzicionog perioda preuzimanja kontrole bh. neba od Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) dogovoren je na sastanku održanom u Briselu, 16. jula 2014. godine, kojem su prisustvovali predstavnici regulatornih agencija i pružaoca usluga Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, u organizaciji direktora EUROCONTROL-a Franka Brenera.

– Bosanskohercegovački kontrolori leta spremni –

Utvrđeno je da finalna faza tranzicije počinje 15. septembra i trajat će do kraja novembra. Trenutno je u toku konverzija bh. kontrolora letenja na lokalni sistem i karakteristike zračnog prostora. Započelo se sa operacijama sa smanjenim kapacitetom.

“Oblasne kontrole letenja u Zagrebu i Beogradu i dalje će vršiti kontrolu neba u gornjem sloju, preko 10.000 metara. To će trajati do 1. oktobra 2015, odnosno 13. novembra 2015. godine, kada se utvrđuje jesenji SLOT, nakon čega možemo reći da će Bosna i Hercegovina u potpunosti kontrolirati svoje nebo u punom kapacitetu. U okviru predstojećih 12 mjeseci na nama je da EUROCONTROL-u damo garancije da smo u stanju ispuniti svoje obaveze kako bi se mogla verificirati i naredna faza. Dakle, predstojeći period bit će test za nas na kontroli neba u donjem i srednjem sloju. Do sada je EUROCONTROL potvrđivao sve izvještaje što se tiče BiH, da procesi idu zadovoljavajućim tokom”, naglasio je ministar Hadžić.

– Do kraja 2016. BiH će inkasirati 165 miliona KM –

Inače, za uspostavu domaćeg sistema kontrole letenja utrošeno je oko 38 miliona KM, a od toga, oko 34 miliona KM su osigurana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pet miliona KM odvojeno je iz budžeta Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA), odnosno iz sredstava ostvarenih na temelju rutnih naknada.

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH procjenjuju da će preuzimanje kontrole neba do kraja 2016. godine osigurati državi dobit od oko 165 miliona KM.

(6yka.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime