Bosna i Hercegovina je dio Evrope

0
4

imagesBiH – Njemački državni sekretar Michael Roth izjavio je na pres-konferenciji danas u Sarajevu, povodom otvaranja konferencije mladih “Mlada Evropa”, da mu je zadovljstvo biti u glavnom gradu BiH s francuskim kolegom Harlemom Désirom, jer su te dvije zemlje naučile lekcije iz njihove krvave historije.

– Željeli bismo objasniti mladima da je ujedinjena Evropa rješenje, a Bosna i Hercegovina je dio Evrope i želja nam je da pomognemo da postane i dio Evropske unije – rekao je Roth.

On je istakao je da BiH mora ispuniti sve kriterije za članstvo, jer EU nije samo unija liberalizacije i zajedničke valute, već unija vrijednosti kao što su demokratija, sloboda, vladavina prava i poštivanje prava manjina.

– Evropska unija želi naglasiti svoju pozivnicu Bosni i Hercegovini, i ostalim zemljama zapadnog Balkana, i zato će Vlada Njemačke organizirati veliku konferenciju 28. augusta i ovo je poziv šefovima vlada svih zemalja ove regije, kojim ističemo da smo mi Evropa i da želimo zajedno oblikovati budućnost Evrope – potcrtao je Roth.

Francuski državni sekretar Harlem Désir rekao je da njegovo prisustvo u Sarajevu, kao i prisustvo njegovog njemačkog kolege Rotha, svjedoči o prijateljstvu koje gaje prema Bosni i Hercegovini, te da donose poruke mira i pomirenja.

– Danas kada obilježavamo 100. godišnjicu od početka Prvog svjetskog rata smatramo da je mir neophodan ovoj zemlji, zbog rata koji ju je zadesio prije 20 godina, a Bosna i Hercegovina ima evropsku perspektivu, za šta je potreban trajan i održiv mir – naglasio je Désir.

On je potcrtao da je BiH zemlja koja je već u Evropi, te da je treba samo ohrabriti da provede reforme koje su neophodne za uspostavu pravne države, kako bi u potpunosti bila zemlja koja ima evropske vrijednosti.

– U Briselu ćemo 16. juna organizirati donatorsku konferenciju za prikupljanje pomoći Bosni i Hercegovini zbog velikih šteta koje je pretrpila od poplava, a Francuska se, zajedno sa Slovenijom, Njemačkom i Evropskom unijom, angažovala u tom poduhvatu – kazao je Desire i dodao da je Evropa ovdje stalno prisutna, slidarna i želi da pomogne Bosni i Hercegovini da u potpunosti postane demokratska zemlja.

(bh-info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime