Bosna i Hercegovina izabrana za članicu Izvršnog odbora UNICEF-a

0
0


unicefBiH  ̶  Bosna i Hercegovina je izabrana za članicu Izvršnog odbora UNICEF-a za period 2016-2018. godine na sjednici UN – Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) koja je održana u New Yorku 8. aprila, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

UNICEF – Fond Ujedinjenih naroda za djecu ima kao osnovnu zadaću skrb za dobrobit djece i omladine. Fond se u potpunosti financira iz dobrovoljnih kontribucija vlada, fondacija i privatnih donatora. Radom UNICEF-a rukovodi Izvršni odbor, sastavljen od 36 članova sa mandatom od tri godine.

Bosna i Hercegovina preko svoje Stalne misije pri UN-u u New Yorku nastavlja trend zapaženog djelovanja u sjedištu Ujedinjenih naroda u oblasti zaštite ljudskih prava, po kome je već odavno postala prepoznatljiva, kako u njegovim glavnim organima, tako i funkcionalnim tijelima i komisijama.

Ove godine Bosna i Hercegovina je članica UN-Komisije za izgradnju mira, UN-Entiteta za jednakopravnost polova “UN WOMEN”, UN- Komisije za status žena i UN Komiteta za konferencije, a od 1. siječnja 2016.godine lista se proširuje članstvom u Izvršnom odboru UNICEF-a.

Bosna i Hercegovina je također podnijela kandidaturu za članstvo u ECOSOC-u (za period 2017-2019), koji je glavni UN-organ za pitanja ekonomskog i socijalnog razvoja, i aktivno se priprema za izbore koji će se održati u lipnju 2016. godine u New Yorku.

Ovim Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju punu spremnost da aktivno sudjeluje u raspravi i odlučivanju o svim globalnim pitanjima, počev od pitanja mira i sigurnosti kroz UN-Vijeće sigurnosti, preko pitanja ljudskih prava kroz UN-Vijeće za ljudska prava, pitanja održanja i izgradnje mira kroz UN- Komisiju za izgradnju mira, pa do pitanja globalnog ekonomskog razvoja kroz ECOSOC, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(Novo vrijeme)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime