Bosna evropski invalid

0
21

b_121124120Banja Luka – Dušanka Majkić, članica Glavnog odbora SNSD-a i zastupnica te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, optužila je vlasti Federacije BiH (FBiH) da koče evropski put ove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

U današnjem obraćanju novinarima u Banjoj Luci, Majkić je istakla da je SNSD “konstantno nezadovoljan položajem Republike Srpske” i da “košulja koja se zove BiH postaje tijesna za ovaj bh. entitet”.

“Da je RS-u omogućeno da sama rješava pitanja vezana za ispunjavanje uslova za članstvo Evropsku uniju, ko zna gdje bi danas bila. Ali FBiH uporno koči taj put”, ustvrdila je Majkić.

Ona je rekla da je BiH opterećena nizom institucija kojima su nadležnosti sa entiteta prenesene na državni nivo, te da RS smatra da im treba uskratiti finansiranje. Kao primjer je navela Ministarstvo odbrane BiH, uz tvrdnju, da su sada Oružane snage BiH skuplje i neefikasnije nego što su to prije bile vojske entiteta. Prema njenim riječima ništa bolja situacija nije ni sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, za koju kaže da će se uskoro potvrditi da je leglo kriminala i korupcije.

“Ovo su samo neki od konkretnih primjera zašto RS ima stalan problem funkcionisanja u BiH. Ova zemlja je nemoguća misija i BiH će trajati samo dok RS bude imala želju da se bori i rješava probleme”, kazala je Majkić.

Ona se danas osvrnula i na najavu nove strategije EU prema BiH.

Prema njenim rečima, za SNSD je neprihvatljiv zahtjev predsednika SDP-a Zlatka Lagumdžije upućen EU da se BiH tretira kao poseban slučaj.

– Svi znaju da BiH neće dobiti nikakvu povlasticu u izvršavanju evropskih obaveza, a Lagumdžija je najviše naudio BiH, tražeći da se EU prema njoj odnosi kao prema invalidu – rekla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, iako će prema dostupnim informacijama EU pojačati svoj ekonomski angažman u BiH, i dalje će na stolu ostati rješavanje pitanja iz domena politike. Dodala je da će na prvom mjestu biti i dalje insistiranje na provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci protiv BiH”, ali na način da zvaničnici EU više neće voditi debate sa političkim liderima već insistirati da se to pitanje rješava u institucijama BiH.

“Kako će se razlikovati stav predstavnika stranaka u državnom parlamentu od stavova političkih lidera meni nije jasno i zato ne vidim zašto EU na tome želi da insistira”, naglasila je Majkić.

(Radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime