Bosansko Podrinje i Sandžak saglasni – Autoput Sarajevo-Goražde-Novi Pazar

0
89

Trasa autoputa Sarajevo – Beograd mora uključiti Goražde, Višegrad i Sandžak, zaključeno je na sastanku predstavnika vlasti iz jugoistočne Bosne i dijelova Srbije i Crne Gore, čiji su domaćini bili premijer BPK Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Na sastanku je iskazan zajednički interes gradova iz tri države, te su iznijeti  brojni argumenti u prilog potrebi da se dugogodišnja nepravda prema nerazvijenim područjima konačno treba ispraviti. Jedan od kriterija, prema riječima premijera BPK Emira Okovića, je poštivanje odluke o uspostavljanju mreže evropskih koridora.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Muamer Zukorlić izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na skupu koji je okupio predstavnike Podrinja, Zlatiborskog okruga i Sandžaka, te dijela Crne Gore.

– Postigli smo konsenzus oko nužnosti da autoputno povezivanje Beograda i Sarajeva prođe ovim prostorom, najpovoljnijom linijom prema koridoru 11, čime se uvažavaju ekonomski i svi drugi momenti koji bi opravdali mogućnost i potrebu izgradnje ovog autoputa. Time bi se u značajnoj mjeri ukinula historijska nepravda zapostavljanja ovih prostora, prije svega kroz saobraćaj, još ukidanjem pruge koja je povezivala ova prostor – naglasio je Zukorlić.

– Ne mogu da shvatim da politički faktori u BiH nemaju u vidu taj južni, jugoistočni saobraćajni potencijal. Ukoliko se izgradi autoput od Sarajeva do Novog Pazara, ma kuda on prošao, imate još nepunih 30 kilometara da se spojite sa autoputem koji je već došao do Kosovske Mitrovice. To bi značilo otvaranje BiH za nekoliko miliona putnika i ne znam koliko tona roba sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i dalje – kazao je poslanik u Skupštini Srbije, Muamer Zukorlić.

On je dodao da političari u Sarajevu, preferiranjem trase preko Bijeljine i Tuzle, ignoriraju činjenicu da je projektirani koridor 5C veza sjeverozapadne Bosne sa Sarajevom i Beogradom – Tako bismo imali paradoks da na nekih 50-tak kilometara imamo dva autoputa, a cjelokupnu istočnu Bosnu, istočnu Hercegovinu, Podrinje, Sandžak i Zlatiborski okrug zapostavljamo. To je nedostatak državne strategije, državotvorne politike i ignorisanje Bošnjaka u Sandžaku koji predstavljaju važan dio bošnjačkog nacionalnog korpusa – poručio je Zukorlić.

Trasa Sarajevo – Goražde – Višegrad – Kotroman – koridor 11 u Srbiji je najpovoljnija trasa koja bi omogućila razvoj ovih područja, te jednaku udaljenost Sarajeva od Beograda i od luke Bar, kazao je predsjednik BNV Sandžaka, Sulejman Ugljanin.

– Za nas je ključni argument potpuna opredijeljenost kako Vlade Srbije tako i predsjednika Aleksandra Vučića, da će Srbija graditi autoput koji će spajati koridor 11, od Požege do Kotromana kod Višegrada, u dužini od oko 60 kilometara. To automatski podrazumijeva da mi sa naše strane imamo posvećenost da gradimo vezu ovom našom trasom koja je u zajedničkom interesu – kazao je Nemanja Nešić, zamjenik gradonačelnika Užica.

Poslanik u Domu naroda PFBiH, Sanel Mušović, očekuje da se o predloženim trasama uskoro izjasni i struka, navodeći kako će autoput od Soluna, preko Prištine, Novog Pazara, Višegrada, Goražda do Sarajeva biti prometniji od koridora 5C. Poslanik u Skupštini RS, Zdravko Krsmanović upozorio je da „semberski lobi“, odlukom o određivanju kriterija za odabir trase puta, koja je trenutno na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH, pokušava autoput „na mala vrata“ projektirati preko Tuzle i Bijeljine.

Sastanku u Goraždu, iako pozvani, nisu prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, državnih institucija i jednog broja općina.

izvor: AvazBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime