Bosanski Srbi “držali francuske vojnike kao taoce”

0
1

indexBiH, Holandija – Francuski oficir posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Haagu da su srpske snage njega i njegove vojnike zarobile na kontrolnom punktu u Sarajevu krajem maja 1995. godine.

Svjedočeći pod pseudonimom RM-401, francuski oficir UNPROFOR-a je opisao kako su pripadnici “neregularne i regularne vojske bosanskih Srba” rano ujutro 27. maja 1995. upali na kontrolni punkt “plavih šljemova” na Vrbanja mostu u Sarajevu i zarobili njega i devet njegovih vojnika.

Skrivenog lika i elektronski iskrivljenog glasa, francuski oficir je rekao da su, odmah nakon što su ih zarobili, srpski vojnici tukli vojnike UNPROFOR-a i prijetili im smrću.

RM-401 je kazao da je bio prisiljen da obuče uniformu VRS-a i da su mu srpski vojnici prijetili da će ga – ako nešto pođe naopako – tako obučenog potjerati na liniju Armije BiH (ABiH).

Tretman se, po svjedoku, poboljšao kada su taoci bili prebačeni u kasarnu u Lukavici.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dejan Ivetić sugerisao je da su srpske snage pripadnike UNPROFOR-a držale kao ratne zarobljenike, a ne kao taoce, budući da su se “plavi šljemovi” svrstali na stranu ABiH, zahtijevajući vazdušne napade NATO-a na srpske položaje.

“Bio sam zarobljenik, a zapravo talac… UNPROFOR je samo radio na tome da razdvoji sukobljene strane. Nikada nismo radili u korist snaga vlade u Sarajevu”, odgovorio je RM-401.

Mladićev advokat uzvratio je tvrdnjom da su francuski UNPROFOR i muslimanske snage zajedno napali Vojsku Republike Srpske (VRS) i povratili kontrolu nad Vrbanja mostom, te da je zato 27. maja 1995. bilo “mrtvih i Francuza i Srba”.

“To nije tačno. Francuski UNPROFOR je vratio ono što je izgubio, to posmatračko mjesto, po nalogu predsjednika Republike. Bili smo već dovoljno poniženi i morali smo povratiti autoritet”, odgovorio je RM-401.

Optužnica tereti Mladića za uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce, teror nad civilima u Sarajevu, kao i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida.

Ove sedmice je na suđenju Ratku Mladiću svjedočila i službenica Haškog tužilaštva Dora Sokola, koja je govorila o rečenicama koje je optuženi izgovorio obraćajući se svojim advokatima u pauzi zasjedanja održanog u februaru ove godine.

Sokola je izjavila da je, tokom svjedočenja žrtve silovanja RM-048, vidjela Mladića kako maše listom papira i govori: “Ovo je sve tačno.” Tužioci tvrde da je papir kojim je Mladić mahao dio izjave svjedokinje RM-048.

U unakrsnom ispitivanju, branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da je sve što je Mladić rekao u sudnici bilo upućeno članovima tima za njegovu odbranu i da je ta komunikacija, po pravilima, povjerljiva i privilegovana.

U međuvremenu, predsjedavajući sudija u slučaju “Mladić” kazao je da očekuje da će Tužilaštvo svih preostalih 12 svjedoka izvesti do kraja novembra.

Sudija Alphons Orie je rekao da Sudsko vijeće, potom, mora da odluči o više podnesaka i dokumenata, i da će dokazni postupak Tužilaštva biti okončan do januara iduće godine, nakon čega će Mladićeva Odbrana otpočeti sa svojim dokaznim postupkom.

Suđenje Mladiću se nastavlja sljedeće sedmice, kada će Sud – zbog pogoršanog zdravstvenog stanja optuženika – početi držati četiri ročišta sedmično umjesto pet.

 

(Balkaninsight)

 

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime