Bosanski Petrovac: Zabranićemo sječu šume

0
7

Bosanski Petrovac: Zabranićemo sječu šume

Bosanski Petrovac –  Načelnik opštine Bosanski Petrovac predložiće Opštinskom vijeću da na prvoj narednoj sjednici usvoji odluku o zabrani sječe i eksploatacije šume u državnoj svojini na području ove opštine, s primjenom od 1. januara naredne godine.

Glavni razlog za ovakav potez je nedonošenje zakona o šumama FBiH koji bi uvažavao lokalne zajednice, ali i višegodišnji ignorantski odnos prema ovoj maloj krajiškoj opštini, iz koje se godinama bezumno eksploatiše šuma, a da zauzvrat opština dobija samo mrvice, a nekada ni to.

Naime, Bosanski Petrovac u godišnjoj eksploataciji šuma u Unsko-sanskom kantonu (USK) učestvuje sa gotovo 50 procenata, a godišnja naknada koju dobijaju od Javnog preduzeća “Unsko-sanske šume”, koje gazduje ovim resursima, iznosi tek jedan odsto.

Pored toga, opština koja daje najviše šume u cijelom kantonu nema svoje predstavnike u Upravi tog preduzeća, a samim tim ni mogućnost da utiče na promjenu ovakvog stanja, dok je sjedište Uprave izmješteno u Bosansku Krupu.

Sve to natjeralo je načelnika opštine na ovakav potez, a osnovni cilj odluke je da se vlasti u FBiH konačno osvijeste i ubrzaju donošenje zakona o šumama FBiH, ali i da se spriječi bezočna sječa šume i odvoz trupaca iz ove opštine.

Odluka će se pred odbornicima naći 28. decembra, a načelnik Zlatko Hujić očekuje da će dobiti podršku većine.

On je rekao da je u cilju zaštite pravnih interesa jedinice lokalne samouprave, te zaštite šuma kao prirodnog bogatstva, predložio odluku kojom će, do donošenja novog zakona o šumama FBiH, biti zabranjena sječa i eksploatacija šuma na području opštine Bosanski Petrovac, kao i osiguranje mehanizma za njenu implementaciju.

“Ta odluka je trebalo da bude davno donesena, jer ovakvo eksploatisanje i odvoženje šuma iz opštine nema veze s pameti”, rekao je Hujić i naglasio da za sve ovo ima podršku i naroda i akata. Prema njegovim riječima, ukoliko odluka sada ne bude usvojena, opština za nekoliko godina neće imati ni šume ni vode.

“Toliko puno davati, a tako malo imati, to više ne može i to je veliko ponižavanje nas u Bosanskom Petrovcu. Mene niko nije nazvao bar da kaže bili ste oštećeni tri godine, niste dobili ni marke od raspodjele novca, a kamoli da su me zovnuli da pitaju imate li prijedlog za direktora, nadzorni odbor preduzeća”, ističe Hujić i naglašava da je pisao na mnoge adrese, od kantonalnih, federalnih vlasti, preko visokog predstavnika, do Ustavnog suda, ali bez efekta, jer se neki nisu ni udostojili da odgovore. Sve to, kako kaže, dovodi do ovakve reakcije opštine.

“Samo iz sela Smoljana svaki dan izlazi oko 20 kamiona punih trupaca, pa gdje to ima. A nama su za treći kvartal ove godine dali 51.000 maraka. To je ponižavajuće i ja zato predlažem ovakvu odluku”, pojašnjava prvi čovjek ove opštine. On očekuje da će nakon usvajanja odluke biti ubrzano donošenje zakona o šumama FBiH, koji će uvažavati lokalne zajednice s ovakvim resursima, kao što je praksa svugdje u svijetu. Smatra da opština koja na svojoj teritoriji ima resurse, od toga treba da ima neku korist, ali da Bosanski Petrovac sada nema nikakve koristi od šuma.

“Od 35 miliona maraka, koliko godišnje fakturišu ‘Unsko-sanske šume’, a za šta Bosanski Petrovac da pola, dobije 350.000 maraka. To je jedan odsto. Znači daš balvan, a dobiješ čačkalicu. Ako to Petrovac može izdržati, onda smo vanzemaljci”, kaže Hujić. Kada je u pitanju implementacija ove odluke, on kaže da u njoj stoji da se načelnik zadužuje da preduzme sve mjere i radnje da odluka bude sprovedena. Najavio je da će opština na terenu postaviti zabrane prolaska za kamione preko sedam tona težine, a ljudi iz mjesnih zajednica će pratiti ko poštuje, a ko ne poštuje odluku i o tome obavještavati nadležne organe.

“Neće niko huškati narod da postavlja balvane ili neke barijere na puteve, ali ćemo odluku, ukoliko bude usvojena, sprovoditi u njenim legalnim okvirima”, poručio je Hujić. Inače, opština Bosanski Petrovac i pored ovih problema uspijeva da u posljednje vrijeme realizuje važne infrastrukturne projekte, posebno kada su u pitanju kanalizaciona mreža, putevi, te izgradnja zgrade za socijalno stanovanje, ali i privlačenje investicija, što je pokazatelj nastojanja da u ovom gradiću bude života. Do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli dobiti stav JP “Unsko-sanske šume”, o najavama donošenja ove odluke, te eventualne reakcije ovog preduzeća.

 

(bihac.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime