Bosanski Petrovac: Svečano otvoren most u mjesnoj zajednici Smoljana

0
40

Bosanski Petrovac – Načelnik Općine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić i Marinko Mrđa, predsjednik Mjesne zajednice Smoljana, presijecanjem vrpce danas su pustili u promet novoizgrađeni lokalni most na rijeci Smoljani, u mjestu Smoljana, u općini Bosanskom Petrovcu.

Most u Smoljani, na istoimenoj rijeci, danas je otvoren nad suhim koritom, a samo prije godinu dana, u majskim poplavama, bujice vode su u potpunosti srušile sada veće nepostojeći  most.

Zasušeno korito rijeke Smoljane pokazuje ozbiljnost devastacije šume u općini Bosanski Petrovac.

„Ovaj most je jedna simbolika, danas kada ga ponovno otvaramo, i to nad suhim koritom. Rijeka je presušila zbog toga što je u okolnom području šuma devastirana bezočnom sječom“ – rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

A prema riječima Marinka Mrđe, predsjednika Mjesne zajednice Smoljana, još samo prije desetak godina rijeka Smoljana je tekla čitave godine.

Izvorište Smoljana koje se nalazi u blizini, ove godine je skorio pa presušilo, zbog čega je u općini Bosanski  Petrovac još uvijek na snazi proglašeno stanje elementarne nepogode.

U mjesnoj zajednici Smoljana uz ovaj novoizgrađeni most, također je obnovljen i drugi most, koji je u istim,  majskim poplavama, znatno oštećen, a nedavno je izvršena i njegova rekonstrukcija.

„U ovom zaseoku vratio se jedan značajan broj stanovništva, i tu imamo i školaraca, koji nisu mogli prelaziti rijeku, zato smo obnovili ovaj most prije velikih jesenskih kiša. Mi ovim građanima vraćamo život, i preduslove za ostanak u svojim rodnim mjestima“ – naglasio je načelnik Hujić.

Zajedničkim ulaganjem Općine Bosanski Petrovac,  žitelja mjesne zajednice Smoljana i donatora, završena je obnova ova dva mosta, čime se značajno skraćuje  put za mještane, s obzirom da je zaobilazni put bio duži od dva kilometra.

(abc.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime