Bosanski Petrovac: Šest raseljenih porodica dobilo stanove

1
4

Bosanski Petrovac – Današnjom svečanom dodjelom ključeva za šest porodica raseljenih osoba počinje novi život u Bosanskom Petrovcu, gdje su nakon dvadeset godina neizvjesnosti konačno dobili dom.

Svečanu vrpcu na otvaranju nove zgrade za socijalno stanovanje presjekli su Andrew Mayne, predstavnik UNHCR-a u BiH i regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Evropu,Mikko Vayrynen, vršilac dužnosti šefa Regionalnog ureda Delegacije Europske unije u BanjOJ Luci i Suzana Jašarević, direktorica za BiH Organizacije Hilfswerk iz Austrije.

„Postoje plemeniti ljudi, koji su spremni uložiti vrijeme i novac za ljude koji su ugroženi. Ovaj projekt je završen u rekordnom vremenu, i vjerujem da će slični projekti biti nastavljeni, jer nažalost postoje još ljudi koji su stambeno neobezbijeđeni i kojima treba pomoći”, rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Stambena zgrada sa šest stanova izgrađena je u rekordnih devet mjeseci, a korisnici su raseljene osobe iz Republike Srpske, koji se nisu mogla ostvariti povratak u prijeratna mjesta življenja, te su se odlučili da trajno nastave živjeti u Bosanskom Petrovcu.

„ Zajedno radimo da bi implementirali Aneksa VII. Projekt je uspješno završen zahvaljujući Hilfswerk Austrije, a UNHCR i Evropska komisija su finansirali ovaj projekt“,  istakao je Andrew Mayne, predstavnik UNHCR-a u BiH i Regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Evropu.

Izgradnja zgrade za socijalno stanovanje za raseljene osobe dio je 8,1 miliona eura vrijednog projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, koji finansira Evropska unija (u iznosu od 7 miliona eura kroz IPA-u 2012), a sufinansira i implementira UNHCR u suradnji sa projektnim partnerima.

„Ova zgrada za šest korisnika, kojima su i uručeni ključevi, jeste konkretni rezultat podrške Evropske unije osiguranju trajnih rješenja za raseljene“, istakao je Mikko Vayrynen, vršilac dužnosti šefa Regionalnog ureda Delegacije Europske unije u Banja Luci, ne krijući zadovoljstvo onim što je danas vodio u Bosanskom Petrovcu.

Na svečanosti dodjele stanova raseljenima obratili su se poželjevši sreću korisnicima i Šefket Hafizović, savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Nisvet Mujanović, savjetnik ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, kao i Izudin saračević, premijer Vlade USK. Premijer je ponovo naglasio svoj stav da su najbolji dio Kantona jedinice lokalne samouprave.

„Ovo je izraz jedne velike brige općinskog načelnika Bosanskog Petrovca da se pronađe kvalitetno rješenje za ove kategorije. Veliko zadovoljstvo je vidjeti osmjeh na licu korisnika ovih stanova“, rekao je premkijer Saračević.

Izgradnja danas otvorene zgrade za socijalno neprofitno stanovanje u Bosanskom Petrovcu koštala je više od 160 hiljada eura, finansirana je donatorskim sredstvima, uz učešće Općine kroz osiguranja zemljišta, komunalnom infrastrukturom i svim potrebnih građevinskim saglasnostima, u visini od 50 hiljada KM.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Vidite kako se Dejtonski sporazum ipak lepo sprovodi u praksi, kao što je i ova zgrada sa 6 stanova u Bosanskom Petrovcu, a shodno Aneksu VII istog (Sporazum o izbeglicama i raseljenim licima).

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime