Bosanski Petrovac: Prenošenje naučnih dostignuća iz norveške poljoprivrede

3
1

Bosanski Petrovac – Potpisivanjem ugovora prije mjesec dana ARIFAGIĆ INVESTMENT dobio je pravo na korištenje 83 hektara poljoprivrednog zemljišta u Oraškom Brdu i Prkosima, u opštini Bosanski Petrovac.

Prilikom posjete Uzgojno-selekcijskom centru norveških crvenih krava u Trnopolju kod Prijedora koja se dogodila prije par mjeseci, Načelnik Općine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić, razgovarao je sa Jusufom Arifagićem, vlasnikom farme Arifagić investment, o mogućnosti otvaranja farme ovih norveških krava u Bosanskom Petrovcu, što bi se u narednom periodu trebalo i realizovati.

Nakon što je Opštinsko Vijeće Bosanski Petrovac donijelo odluku o dodjeli napuštenog državnog zemljišta, a na osnovu prethodnog pisma namjere, načelnik opštine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić i Jusuf Arifagić, direktor i vlasnik ARIFAGIĆ INVESTMENT, zaključili su ugovore o zakupu, kojim se Arifagiću daje u zakup 83 hektara zemljišta ugašene zemljoradničke zadruga.

„U cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta koje je napuštano, propašću jedne zemljoradničke zadruge, te stavljanjem zemljišta u funkciju razvoja agrara na području općine Bosanski Petrovac, mi smo dodijelili zemljište u zakup Arifagiću. Mehanizacija našeg zakupca može sutra da uđe na Oraško Brdo i Prkose i da pokrene proizvodnju“ – rekao je Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Zahvaljujući se opštini Bosanski Petrovac i načelniku Hujiću lično, na brzoj konkretizaciji ideja da se u Bosanskom Petrovcu krene u podizanju farmi norveškog crvenog govečeta, Arifagić je najavio da će njegovo preduzeće vrlo brzo početi sa radom na danas iznajmljenom zemljištu, te izrazio očekivanje da će do kraja godine premjestiti u Bosanski Petrovac 200-300 goveda, te obećao i zapošljavanje.

Arifagić je izrazio i želju za saradnju sa privatnim vlasnicima zemljišta, te iskazao interes za kupovinu ili iznajmljivanje i poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu, kao i otkup baliranog sijena za ishranu goveda.

Uzgojni centar u Prijedoru

U Trnopolju kod Prijedora, Arifagić Investment d.o.o. osnovao je uzgojno-selekcijski centar za norveško crveno goveče, što je jedini centar takve vrste na zapadnom Balkanu.

U prvoj fazi izgrađene su štale od oko 7.300 kvadrata, montirana je oprema, izgrađeni su silažnici od oko 5.000 kvadrata, te je planiran staklenik od 10.000 kvadratnih metara površine. U toku je izgradnja i pogona biogasa za proizvodnju električne i toplotne energije.

Projektovano je novih šest štala, svaka ima kapacitet po 700 grla, tako da bi do okončanja izgradnje centar trebao da broji oko 5.000 muznih krava sa svom pratećom infrastrukturom, odnosno oko 65.000 kvadratnih metara površine bi trebao biti pod objektima.

Kompanija Arifagić Investment d.o.o. trenutno zapošljava 24 radnika, a njen vlasnik očekuje da će po okončanju prve faze direktno na farmi biti zaposleno oko 100 ljudi, dok će s ukupno 5.000 muznih krava na farmi direktno raditi više od 500 ljudi. Površina koju će trebati obraditi da bi se nahranilo 5.000 grla je 2.500 hektara zemlje.

“Sve ovo je pokušaj prenošenja na ove prostore naučnih dostignuća iz norveške poljoprivrede i onoga što su Norvežani uspjeli stvoriti za 75 godina. Radi se o konceptu koji će sigurno biti pokretač razvoja poljoprivrede u BiH, barem stočarstva”, rekao je direktor Jusuf Arifagić.

Nove investicije u Bos. Petrovcu

U narednom periodu ovo preduzeće će, nadamo se, pokrenuti svoje pogone i na području Bosanskog Petrovca.

Tim povodom premijer Saračević održao je ovih dana radni sastanak sa direktorom Arifagićem, načelnikom Bosanskog Petrovca Zlatkom Hujićem koji je ranije uspostavio partnerski odnos sa ovim investitorom.

Data je puna podrška Općini Bosanski Petrovac na dosadašnjim aktivnostima, a premijer je najavio i posjetu firmi “Arifagić investment” naredne sedmice, u okviru čega će biti definirani pravci daljnjeg djelovanja i identificirani potencijali ostalih općina Unsko-sanskog kantona za razvoj i unaprijeđenje stočarstva.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime