Bosanski Petrovac: Održana promocija knjige poezije mlade autorice Nine Halilbašić

0
0

10.28.55

Bosanski Petrovac – Sinoć je u Sali Doma kulture Bosanskom Petrovcu održana promocija knjige poezije mlade autorice Nine Halilbašić iz Bosanske Gradiške. Knjiga pod nazivom „Toplina“ je njena druga zbirka pjesama, izišla je u izdanju knjižarske kuće Planjax i sadrži trideset tri pjesme prenoseći nam tako simboliku trideset tri zrna tespiha koji veličaju ime plemenitog Boga, Allaha dž.š.

Iako ovako simbolički postavljena na religijskom nivou, poezija Nine Halilbašić koliko god da sadrži spiritualne odrednice, još više šalje one humane, tople ljudske poruke i slavi i veliča porodične vrijednosti i ljubav prema bližnjem u onom jednostavnom svakodnevnom životu. Sama autorica za sebe kaže da nije pjesnikinja i da se ne voli tako nazivati – ona je samo mlada žena koja svojim mislima prelivenima na papir (ili ekran mobitela u koji ih često u momentima inspiracije zapisuje) poziva ljude da se, kako kaže, „ugriju iznutra“ i osjete toplinu, kako svoju tako i drugih bića oko sebe.

Nina Halilbašić je porijeklom iz Bosanske Gradiške, ima 25 godina i završila je Islamski pedagoški fakultet u Bihaću kao najbolja studentica generacije sa prosjekom 9,77. Prije zbirke „Toplina“ izdala je još jednu knjigu poezije pod nazivom „Između istine i grijeha.“ Zajednička odrednica svih njenih pjesama jesu ljubav prema Svevišnjem, prema čovjeku, prema domu i prema porodici, a fascinira način na koji u svome pisanju i prezentaciji autorica uspijeva izbjeći patetiku i nepogrešivo pogoditi pravu emociju kod publike, što su mogli osjetiti svi koji su se sa Ninom sinoć smijali i plakali u punoj sali petrovačkog Doma kulture.

Promotori na sinoćnjoj promociji su bili Ninini prijatelji, profesori Hadis Kurtović i Amela Abdić, a moderatorica koja nas je na divan način vodila kroz ovu priredbu bila je naša sugrađanka Vanesa Hodžić-Hromadžić. Stihove iz zbirke „Toplina“ su recitovali Hamzić Safet, te Nedžma i Ismira Jaganjac, a svojim izvedbama ilahija su veče uljepšale Arijana Salkić i Medina Ganibegović. Promociju su upriličile i na sjajan način organizirale aktivistice odjela za porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu Islamske zajednice Bosanski Petrovac i Asocijacija žena „Fatma“, a osim velikog broja građana prisustvovali su joj i rukovodstvo našeg medžlisa kao i općinski načelnik Zlatko Hujić.

Prekrasne poruke koje su izrečene i toplina koja je odaslana sa sinoćnje promocije su najveći dokaz koliko je Bosanski Petrovac željan ovakvih kulturnih priredbi, i za nadati se da će ih ubuduće biti i više. Ovaj grad je tokom svog postojanja i historije dokazao da je sposoban organizovati kvalitetne i velike skupove, i današnja generacija u tome ne smije zaostajati. Nedavno održane svečanosti izbora najboljih sportista općine i kantona, sinoćnja promocija, kao i Svetosavska akademija koja je održana noć prije nje promocije pokazuju da se duh našeg grada budi, što vrijedi pozdraviti.

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime