Bosanski Petrovac – Održan Okrugli sto na temu „Šta djeca zapravo žele“

0
6

BOSANSKI PETROVAC: Održan Okrugli sto na temu „Šta djeca zapravo žele“

Bosanski Petrovac – Jučer je u Bosanskom Petrovcu održana Okrugli sto pod nazivom „Šta djeca zapravo žele“, koji se provodi u sklopu podrške trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Općina Bosanski Petrovac sa partnerskim organizacija kroz Komisiju za socijalnu zaštitu i inkluziju, zajedno sa UNICEF-om, izradila je Akcioni plan jačanja sistema socijalne zaštite. –U odnosu na Akcioni pan, putem kreativnih radionica koje smo radili u osnovnoj školi sa djecom, iskazana je potreba za još jednom stvari, a to je gradski bazen, što je dokaz da je Akcioni plan dobro usklađen sa potrebama djece, rekao je Zoran Ćatić, voditelj Okruglog stola.

Putem kreativnih radionica kroz televizijske, radijske i foto forme, učenici su sami ukazali na pet ključnih potreba, a to su poboljšanje opremljenosti škola, bolju zdravstvenu zaštitu, prijevoz učenika, nedostatak rekreativnih prostora, kao i želju da u njihovom gradu postoji gradski bazen. Općina Bosanski Petrovac je u budžetu za 2016. godinu planirala je 40 hiljada KM, za prvu fazu rekonstrukcije postojećeg gradskog bazena, koji nije u funkciji, iznijela je informaciju Nataša Kecman, šef Službe u Općini. –Mi smo fokus pažnje stavili na djecu u sklopu realizacije i provedbi Aneksa VII, tako smo kroz ovaj projekt već uspostavili Edukativno kreativnog centra za djecu i mlade školskog uzrasta, koje je uspješno završen, i uz pomoć UNICEF-a opremljen. Centar je na usluzi djeci za organiziranje kreativnih radionica, rekao je Nevsad Ramić, predsjednik Komisije za socijalnu zaštitu.

Okrugli sto organiziralo je Udruženje za kulturnu i medijsku dekontaminaciju iz Sarajeva, uz podršku UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Cilj okruglog stola je potaknuti raspravu vezanu za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, s akcentom na pitanja socio-ekonomske stabilnosti povratničkih porodica, te statusa djece iz ovih porodica u lokalnim zajednicama, kao i na pitanja inkluzije u obrazovanju.

(Reprezent.ba/cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime