Bosanski Petrovac: Obilježen Dan nezavisnosti BiH

0
9

Bosanski Petrovac: Obilježen Dan nezavisnosti BiH

Bosanski Petrovac – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i polaganjem cvijeća na spomen obilježja, proslavljen je 1. Mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i u Bosanskom Petrovcu.

Na sinoć održanoj Svečanoj sjednici, vijećnicima i prisutnim građanima, prigodnim riječima obratili su se načelnik Općine, Zlatko Hujić i predsjedavajuća Općinskog vijeća, Bobana Velaga, koji su istakli značaj odluke na referendumu, da Bosna i Hercegovina stekne nezavisnost i suverenost.

Podsjećajući na referendum i izjašnjenje građana predsjedavajuća je naglasila da je tada većina građana Bosne i Hercegovine, Bosanaca i Hercegovaca, izjasnila se da su za nezavisnu, demokratsku i slobodnu državu ravnopravnih građana.

„Tolerancije jeste osnova boljih odnosa među ljudima, ali njome se ne uklanja ni jedna nepravda. Jer svi građani Bosne i Hercegovine, svih religija, trebaju da imaju ista prava i iste mogućnosti, iste privilegije, da bi se ljudi gledali sa respektom i poštovanjem, a situaciju u kojoj živimo naučili gledati drugačijim očima. Ustanimo svi kao jedan, jer sunce tuđeg neba neće nas grijati kao što je ovo ovdje.“ – poručila je Bobana Velaga, koja je u ime vijećnika i svoje ime čestitala građanima Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U svom govoru načelnik Hujić istakao je da su ova vremena teška, i da se svi borimo za bolji život, da su ekonomska pitanja sada prioritet.

„Mi moramo biti sami sa sobom, pronaći kompromis. Ja se slažem da ima tih sukoba i antagonizama, sve je to uredu, ali na kraju mora biti zajednički interes, a lični i pojedinačni interesi moraju biti podređeni zajedničkom interesu. Ono što najviše poštujem to je ova zemlja, ova zastava i ova himna.“- posebno je podcrtao Zlatko Hujić, načelnik Općine, čestitajući građanima Dan nezavisnosti.

Ranije u toku dana načelnik Hujić, zajedno sa vijećnicima i direktorima javnih ustanova odao je počast i položio cvijeće na spomen obilježja stradalih u ratu iz 90- tih, kao i onih stradalih u Drugom svjetskom rata.

U sklopu sinoćnjeg obilježavanja Dana nezavisnosti održan je i prigodni kulturno-zabavni program, u kojima su učenici osnovnih i srednjih škola održali niz recitacija posvećenih Bosni i Hercegovini.

U završnici manifestacije hor od više od trideset učenika izveo je pjesmu Zemljo moja.

Izvor: MojUSK.ba

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime